Paratsetamool võib tekitada poeglaste suguelundite väärarenguid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paratsetamooli sisaldav ravim Tylenol.
Paratsetamooli sisaldav ravim Tylenol. Foto: SCANPIX

Taanis tehtud uuring näitas, et paratsetamooli sisaldavad valuvaigistid võivad tekitada poeglastele suguelundite väärarenguid.

Laiaulatuslik uuring näitas, et valuvaigistid kasvatasid väärarengute riski ning need ravimid võivad hiljem mõjutada ka poisslaste sperma kvaliteeti, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Epidemiology.

Uuringus osales 47 000 poega oodanud naist. Umbes pooled neist tarbisid raseduse ajal valuvaigisteid, teine pool katsealustest mitte.

«Paratsetamooliga valuvaigisteid tarbinud naistel on 30 protsenti suurem risk sünnitada suguelundite väärarenguga laps, » selgitas Århusi ülikooli uurija Morten Søndergaard Jensen.

Paratsetamooliga ravimeid nagu Panadol ja Tylenol on siiani peetud turvaliseks ka rasedus- ja imetamise ajal.

Teada on, et ravim imendub emapiima, kuid selle kogus on nii väike, et siiani ei ole selle negatiivset mõju imikutele märgata olnud.

Taani teadlaste sõnul ei oska nad veel öelda, et kui suur kogus valuvaigisteid võib kaasa tuua suurema riski saada vääraarenguga laps. Paratsetamooli teemalist uuringut plaanitakse jätkata.

Uurijate arvates ei peaks last ootavad naised valuvaigistitest täiesti loobuma, kuid seda tuleks kindlasti teha arsti järelevalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles