Eamets: Eesti sularahavabaks!

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Raul Eamets.
Professor Raul Eamets. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eamets pakkus tänasel TEDx Tartu konverentsil välja idee uueks Tiigrihüppeks, nimelt idee muuta Eesti sularahavabaks.

«Eurole üleminek tekitab suurepärase psühholoogilise fooni sularahast loobumiseks. Käibele tuleb uus ja võõras raha, kroonid kaovad, hoopis uue tähenduse saavad mündid. Milleks meile sularaha?» küsis Eamets.

«Sularahaga maksame me täna turul, talumehele põllulapi harimise eest, ehitusmehele vannitoaremondi eest, rääkimata tehingutest, mis päevavalgust ei kannata: kõik mis seondub mõistega varimajandus, alates ümbrikupalkadega ja lõpetades narkokaubandusega,» kirjeldas professor.

«Kui me sularahast loobuksime, siis annaks see täiesti uue arengutõuke meie IT-sektorile. Vaja oleks kiireid ja turvalisi lahendusi isiku identifitseerimiseks (sõrmejäljed, silma võrkkest jne), uued lahendused oleksid vajalikud turvalisteks ja kiireteks mobiilimakseteks. See oleks võimalus tekitada Eestile täiesti uus imago välismaal,» kirjeldas Eamets.

«Näiteks tunnuslause: riik, mida saad usaldada! Sellele lisandub muidugi väga kõrge IT-tase. Tegelikult tehakse ju enamus majandustehingutest  nagunii täna arveldusrahaga, sularaha käitlemise kulud on hiigelsuured ja suurenevad müntide kasutuselvõtuga veelgi,» selgitas majandusteadlane.

«On vaja ainult uut ühiskondlikku kokkulepet, millega liituks ka finantssektor ja Eesti tiiger hüppaks jälle,» uskus Eamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles