Paljude sünnimärkidega inimesed vananevad aeglasemalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti teadlased avastasid, et paljude sünnimärkidega inimeste vananemine toimub aeglasemalt.

Uuring näitas, et neil inimestel on vanemas eas vähem kortse, kuid ka tugevamad luud ja lihased, kirjutab news.com.au.

Uurijate sõnul kahandavad vananemise ilminguid eelkõige näos olevad sünnimärgid, mida vahel nimetatakse ka iludusmärkideks. Naised, kellel on ülahuulel või põsel selline sünnimärk, näevad tavaliselt oma vanusest seitse aastat nooremad välja.

Teadlased tegid uuringu 1200 identse ja mitte identse kaksikuga vanuses 18  - 79 eluaastat.

Uuring näitas, et üle 100 sünnimärgiga katsealuste nahk oli siledam ja luud tugevamad kui neil kelle kehal oli vähem kui 25 sünnimärki.

Uurijad plaanivad edaspidiste uuringutega teha kindlaks, kas paljud sünnimärgid aeglustavad ka teisi vananemisilminguid nagu nägemise nõrgenemine ning südameprobleemid.

Uus uuring läheb mingil määral vastuollu varasematega, milles järeldati, et sünnimärkel ja nahavähki haigestumisel on seos.

Inimestel, kellel on palju sünnimärke, on eriliselt pikkade telomeeridega leukotsüüdid ehk valged vererakud. Telomeer on kromosoomi ots, kus asub replitseeritav DNA.

Teadlaste sõnul on inimestel keskmiselt 30 – 40 sünnimärki, kuid on ka neid, kellel on lausa 400. Valgenahaliste seas on 10 – 15 protsenti neid, kellel on vähemalt 100 sünnimärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles