Leina tuleb võtta loomulikuna

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lein on loomulik reaktsioon ning alati vajalik protsess.
Lein on loomulik reaktsioon ning alati vajalik protsess. Foto: SCANPIX

Lein ei ole haigus, vaid loomulik reaktsioon äärmuslikule olukorrale, ehkki see võib teatud juhtudel ka tõepoolest haiguseks üle minna, ütleb hingehoidja Aire Parts.


«Lein võib olla väga erinev, kuid on alati vajalik protsess. See võib kesta kauem kui arvatakse,» lausub iga päev hoolduskliinikus nii surma kui sellele järgneva kaotustundega kokku puutuv Parts.

Lein algab tavaliselt šokiga, mil inimene pole võimeline midagi tundma, valu tuleb lainetena pikema aja jooksul. Leinaga võivad kaasneda rahutus, väsimus, süütunne, kurbus ja isegi hulluksminemise tunne, aga ka kergendus ja rõõm. Kõiki neid tundeid ei tohiks välistada ja mitte tunda süüd, kui saabub kergendus.

Leinal oma isikupärane rütm, mis tugevneb lahkunuga seotud tähtpäevade, kohtade ja muude temaga seotud asjadega seoses. Samas võivad inimesed seda tunda ka muude kaotuste korral

Uuringud näitavad, et lein kui traumaatiline kriis on seotud erinevate kaotustega. Kõige suurem kriisi vallandaja on abikaasa ja lapse surm. Järgnevad abielulahutus, abiellumine, pensionile jäämine, töö kaotamine, seksuaalprobleemid, laste kodust lahkumine ja palju muud.

Leina puhul soovitab hingehoidja mõista ja aktsepteerida, et kaotus on tõsiasi ning kogeda leinaga seotud emotsioone, elada läbi leinavalu, anda voli oma tunnetele. Edasi tuleks kohaneda eluga ilma lahkunud isikuta, taluda temast jäänud tühjust. Tuleks leida uus suhe lahkunu ja enda vahel ning elu edasi elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles