Spetsialist: hoone renoveerimisel ära unusta ventilatsiooni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kliima- ja energiaagentuuri hoonete energiatõhususe projektijuht Mikk Maivel paneb südamele, et hoonete renoveerimisel energiasäästu eesmärgil ei unustataks sisekliimat, mille tagab korralik ventilatsioon.
 


Maiveli sõnul ei kasutata kortermajade renoveerimisel sageli terviklahendust, vaid valitakse suurimat küttesäästu andev lahendus ja sisekliima jääb tahaplaanile. Vahel isegi takistatakse värske õhu sissepääsu korteritesse, kattes kinni olemaolevad õhutusavad.

Ventilatsioonisüsteeme saab rajada erinevaid. Mehhaanilise soojustagastuseta ventilatsiooni korral on seinas värske õhu klapid kas ventilaatoriga või ilma.

Mehhaanilise väljatõmbe ventilatsiooni korral on samuti värske õhu klapid seinas. Mehhaaniline soojustagastusega ventilatsioon tähendab, et soojustagastiga seade on kas igas ruumis või korteris ja majal on tsentraalne soojustagastiga seade.

Mehhaanilist ventilatsiooni saab edukalt kombineerida soojuspumbaga. Selle plussiks on mõõdukalt sisemisi ehituslikke töid. Süsteemi on lihtne ehitada ja leiab aset efektiivne soojustagastus.

Miinuseks on see, et soojuspump tarbib elektrienergiat. Suvine väiksem tarbimine vähendab aga aastast kasutegurit.

Riik toetab korteriühistuid omalt poolt, makstes rekonstrueerimise toetust. Toetuse määrad on 15 kuni 35 protsenti. Lisaks toetatakse ehitusprojekti koostamist ja omanikujärelvalvet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles