Arst: valed töövõtted lume ajamisel teevad seljale liiga

, spordi- ja taastusravi arst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valed töövõtted lume lükkamisel võivad tuua seljavalu.
Valed töövõtted lume lükkamisel võivad tuua seljavalu. Foto: SCANPIX

Talv on käes ja lumest pole pääsu. Paljud inimesed peavad oma majaesist käsitsi lumest puhastama ja suurema lumesaju korral on see raske töö, mis annab valede töövõtete korral eriti suure koormuse seljale ja lülisamba nimmeosale, kirjutab spordi- ja taastusravi arst Toomas Karu.

Kuna ligi pool vanemaealisest elanikkonnast kannatab selja probleemide all, on lume ajamisel oluline hoida kinni mõnest olulisest põhimõttest – nii saab hoida selga ülekoormuse eest ja tunda lumelükkamisest isegi mõnu.

Kaks labidat

Põhilised on head tööriistad ja neid on kaks: väike ja suur lumelabidas. Väike lumelabidas peaks olema tingimata plastmassist, ilma metallääriseta ja võimalikult pika varrega. Püsti mahatoetatud lumelabida vars peaks ulatuma naistel selle kasutaja silmade kõrgusele, meestel õlani. Varrel peab tingimata olema mugav, ümmargune ristipidi käepide. See on põhiline tööriist.

Suur kahe käe lumelabidas on mõeldud suurte lumemasside transportimiseks, näiteks kitsal tänaval lume toimetamiseks maja eest maja taha.

Tööta ühe käega

Väikese lumelabidaga töötamisel on kõige tähtsam oskus seda ilma selga üle koormamata kasutada. Kerge lumega ja  madala lumekihi korral tuleb töötada vaid üht kätt kasutades. See võimaldab hoida lumelabida vart võimalikult madalal  ja lükata lund  näiteks kõnniteelt sõiduteele ilma lund üles tõstmata, vaid maad mööda libistades. Töö on imekerge ja kiire.

Niipea, kui võtate labidast kahe käega kinni ja püüate siis lund lükata, saab lülisamba nimmeosa suure pöörleva koormuse, mis võib tekitada  seljas äkilise väga tugeva valu, mis kestab terve nädala. Lisaks tuleb ületada lume kaal ja tööaeg pikeneb poole võrra.

Tervislik koormus

Enamasti on vaja lund visata ka kuhugi kõrgemale. Kuidas käib õige lume viskamine? Lund tuleb visata  võimalikult sirge seljaga ja selliselt, et  võtame labida varrest  kahe käega kinni ja toetame viskamise momendiks lumelabida varre keskosa parema jala põlvest veidi kõrgemale ja  nüüd viskamiseks me ei tõsta lund, vaid  hoopis surume labida käepideme tagumist otsa alla.

Raske lume korral  tuleb selleks ka veidi põlvedest alla lasta, kuid õrnade seljalihaste asemel töötavad nüüd hoopis suured ja võimsad jalalihased. See on igati tervislik, sest arvutiga töötavatele inimestele kulub selline koormus marjaks ära.

Kui aga tulevad suured külmad ja lumevallid külmuvad, siis ei aita muu kui raudlabidas. Vall tuleb kuubikuteks  raiuda ja väikese lumelabidaga kaugemale visata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles