Arengumaade jõukad on ülekaalulised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengumaade jõukad on ülekaalulised
Arengumaade jõukad on ülekaalulised Foto: SCANPIX

Kui tööstusriikides on ülekaalulisusega probleeme kõikides ühiskonnakihtides, siis arengumaades on liigne kehakaal jõukate probleem.

Asjatundjate sõnul on viimasel kümnendil tekkinud kehakaaluprobleemid ka vaestes riikides, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet American Journal of Clinical Nutrition.

Arengumaades seostatakse kaalutõusu eelkõige kõrgema keskklassi ja kõrgklassiga, kelle käes on enamik tulusid. Samuti näitab kehakaalu tõus vaid teatud ühiskonnakihis, et ressursid on neis riikides üsna ebavõrdselt jagatud.

Uuring põhineb 54 Aafrika, Lõuna-Ameerika ja Aasia riigist 540 000 isiku kohta kogutud meditsiini- ja sissetulekute andmetel. Uuritud riikide elanike keskmine sissetulek oli 1400 eurot aastas, kuid oli ka neid kelle sissetulek oli vaid 250 eurot ning neid, kelle sissetulek ulatus 8500 euroni.

Uuring näitas, et 96 protsendis uuritud riikides olid eelkõige jõukad naised ülekaalulised. Erandid olid vaid Kasahstan ja Moldova.

Kui uuringusse lisati veel ka linna ja maa erinevused ning naiste haridustase, üldpilt eriti ei muutunud.

Uurijate sõnul on arenguriikide jõukate ülekaalulisuse taga ka kultuuriline taust. Seal arvatakse, et kui on palju raha, siis saab endale liha ja palju rasva sisaldavaid roogi lubada.

Samuti liiguvad jõukad vähem kui enda elatamiseks füüsilist tööd tegevad vaesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles