Eurohindadega eksimine on toonud pea 170 000 krooni trahve

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sooniste
Andres Sooniste Foto: Mihkel Maripuu

Tarbijakaitse on eurohindade avaldamise kohustuse vastu eksinud kaubandus- ja teenindusettevõtetele määranud trahve kokku 169 330 krooni ulatuses.

Hindade kroonides ja eurodes näitamise kohustus hakkas kehtima tänavu suvel ja alates juulist on amet kontrollinud 3777 ettevõtet. Novembris tegi amet kontrolli 567 korral ja rikkumisi avastati 94, trahve tehti 33 ja nende kogusumma oli 13 260 krooni.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste sõnul on eurohindadega eksinute hulk alates juulikuust jõudsalt vähenenud, kuid samas on levinuima probleemina esile kerkinud ümardamisreeglite vastu eksimine.

«Ümardamisreeglite eiramine võib näida vähetähtis, kuid  ei tohi unustada fakti, et ühe kroonisendi väärtus on väiksem kui ühe eurosendi oma  ning vaid paari euro lisamine hinnale tähendab märkimisväärset hinnatõusu,» lausus Sooniste.

Ümardamisreeglite järel on eksimustest teisel kohal eurohindade osaline puudumine, kolmandal kohal vale kursi kasutamine hindade arvutamisel ning neljandal eurohindade täielik puudumine.

Ettevõtetest on enim probleeme just väiksemates, suuremad kaubandus- ja teenindusasutused käituvad tarbijakaitse andmeil enamasti korrektselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles