Reinsalu: auditi põhjal ei lähe keegi puuetega inimeste toetuse kallale

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaid apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta juulis.
Vaid apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta juulis. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles puuetega inimestele esinedes, et riigikontrolli auditi põhjal ei kavatse ükski parlamendis esindatud poliitiline jõud puuetega inimeste sotsiaaltoetusi vähendada või kaotada või muuta nende väljamaksmist.


Reinsalu ütles, et tegelikult on ka riigikontrolli audiitorid ise kinnitanud, et nad ei soovi puuetega inimeste olukorda kuidagi halvendada.

Audit tõi välja ravimite kõrge omaosaluse, mis puudutab kindlasti ka puuetega inimesi.

Sotsiaalkomisjon on kokku arvutanud, et kui kõik ravimid kokku võtta, moodustab inimeste omaosalus meil juba üle 50 protsendi. Kokku kulutavad inimesed Eestis ravimitele ligi 4 miljardit krooni aastas.

Käsimüügiravimeid ostavad inimesed aastas kokku ligi 600 000 krooni eest. Konkurentsiameti võrdleva analüüsi kohaselt maksab näiteks Paracetamoli üks 200 mg tablett meil käsimüügis 75 senti, samal ajal maksab see Inglismaal aga vaid 16 eesti senti. Reinsalu sõnul tuuakse see tablett Eestisse kesmiselt 1 sendiga, pakendamiseks kulub 3 senti ja apteegis saab selle lõpphinnaks 75 senti.

Nohurohi Otrivine 50 ml sprei maksab Eestis 45 krooni, Saksamaal 36 ja Inglismaal 33 krooni, tõi Reinsalu teise näite.

Sotsiaalkomisjoni esimehe sõnul on proleem selles, et meie käsimüügiravimi turg on väike ja juurdehindlused seetõttu suured. «Kui me suudaks seda turgu reguleerida nii, et teatud järelevalve all müüdaks käsimüügiravimeid ka kauplustes, saaks nende hinda alandada kuni poole võrra,» kinnitas ta ja lisas, et see on samm, mis tuleb astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles