Uuring: puudega inimestel jagub raha vaid hädavajalikuks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Puuetega Inimeste Koja peaspetsialist Getter Tiirik ütles neljas Eesti maakonnas korraldatud uuringut kommenteerides, et olukord on kõikjal Eestis raske ja puudega inimestel jagub raha vaid hädavajalikuks.


Oma pere olukorda hindasid puudega inimesed kõigis uuritud maakondades raskeks: valdavalt tullakse ots-otsaga toime, kuid raha jätkub vaid kõige hädavajalikuma jaoks.

Ida-Virumaa vastanutest tõdes lausa kolmandik, et olukord on väga halb ning raha ei jätku isegi toidu jaoks. Väga vähe oli neid, kes saavad lubada endale kõike normaalseks eluks vajalikku.

Ida-Virumaa ja Võrumaa vastanuist enamik leidis, et olemasolevad teenused ei ole nende jaoks piisavad. Eriti tuntakse puudust hambaravist ja selle hüvitisest, rehabilitatsiooniteenustest ja ravivõimalustest ning rahalisest toetusest.

Põlvamaa vastanud leidsid, et olemasolevad teenused on piisavad, Saaremaa elanikud jagunesid pooleks: pooled pidasid olemasolevaid teenuseid-toetusi piisavateks, pooled mitte. Puudust tuntakse Saaremaal ennekõike erinevatest tööturuteenustest ning tööst üldse, kuid probleemiks on ka üleüldine rahaline toimetulek ja transport.

Maakondade lõikes oli olulisi erinevusi teenuste kättesaadavuse ning kvaliteedi muutuste osas. Ida-Virumaa vastanud leidsid, et olukord on märgatavalt halvenenud, Põlva-, Võru- ja Saaremaa vastajad ütlesid, et olukord on jäänud samaks.

Vaid üksikud vastajad olid arvamusel, et olukord on muutunud paremaks. Põhjustena toodi taas kord välja rehabilitatsiooniteenusele pääsemise raskust, hindade tõusu ning mitmete teenuste-toetuste puudumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles