Vaata: kasulike toiduainete esikümmet

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomat.
Tomat. Foto: SCANPIX

Inimese organismile kõige kasulikum toiduaine on tomat, selgub Suurbritannias koostatud edetabelist.

Edetabelis andis tomatile esikoha kõrge aktiivsete antioksüdantide lükopeenide ning C-vitamiini  tase, vahendab MIGnews. Viimaste aastate uuringud tõestavad, et tomat toetab südame-veresoonkonda ning hoiab ära mõningate vähivormide arengut.

Teise koha hõivas edetabelis kaerahelbepuder, mis sisaldab palju E-vitamiini, samuti proteiine ning kiudaineid.

Esikolmiku lõpetab kiivi. Puuviljad sisaldavad rohkesti vitamiine A,C ja E ning nende seemnetes leidub ka Omega-3 rasvhappeid.

Edetabelis neljanda koha hõivasid mustad viinamarjad, milles sisaldub ohtralt antioksüdante flavonoide, mis takistavad vähi arengut ning toetavad südant.

Viiendale kohale paigutusid apelsinid. Neis sisaldub suurel hulgal C-vitamiini ning samuti pektiine. Just viimased langetavad organismis kahjuliku kolesterooli taset.

Järgnevad kõrge antioksüdantide tasemega brokoli ning rasvhappeid sisaldav ja veresuhkru taset stabiliseeriv avokaado.

Kaheksandal kohal on joodi- ja rauarikas ning lisaks A- ja C-vitamiine sisaldav kress-salat. Kõige kasulikumate toiduainete esikümne lõpetavad vererõhku stabiliseerivat ja antibakteriaalse toimega allitsiini sisaldav küüslauk ja antioksüdantiderikas oliiviõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles