Osa puudega inimesi vajab erilist hambaravi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi. Foto on illustratiivne.
Hambaravi. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees Monika Haukanõmm ütles, et vaimupuudega ja psüühikahäirega inimesed vajavad erilist, just nende vajadusi arvestavat stomatoloogiateenust ja riigi rahalist tuge.


Taoline vaimupuudega ja psüühikahäirega inimeste hambaravi vajab eraldi ravijuhist ja teenuse lisamist Haigekassa rahastatavate teenuste nimekirja.

Haukanõmme sõnul tuleb probleeme hambaraviga vaadata erinevalt olenevalt sihtgrupist. Psüühiliste erivajadustega inimeste puhul on valdavalt probleemiks ravimite tarvitamisest tulenev hammaste intensiivne lagunemine, mille tõttu vajatakse tihti hambaarsti abi.

Vaimupuudega inimeste puhul on esmatähtis hambaarstide teadlikkus ravimite kõrvalmõjudest, sünnipärasest suuõõne eripärast ja muudest olulistest asjaoludest, samuti hambaarstide oskus töötada vaimupuudega inimestega. «Peame esmatähtsaks hambaarstide koolitamist, mis nõuab aga aega,» lausus Haukanõmm.

Spetsiifilist hambaravi ei vaja mitte kõik psüühiliste erivajadustega või vaimupuudega inimesed. 2010.a alguse seisuga on Eesti 20 763 psüühilise erivajadusega inimest ja vaimupuudega 1669 inimest.

Paljudel vaimupuudega inimestel on lisaks vaimupuudele ka mõni teine puue, millest tulenevalt on vaimupuudega inimeste tegelik arv suurem. Kellel on tulevikus õigus Haigekassa eelarvest finantseeritavale spetsiifilisele stomatoloogiateenusele, vajab täpset määratlemist.

«Spetsiifilise hambaraviteenuse kättesaadavuse tagamiseks on vaja riigi tuge, mis eeldab poliitilist tahet. Pikemas perspektiivis aitaks aga selline otsus hoida kokku Haigekassa kulusid ja muidugi ka inimelusid,» kinnitas Haukanõmm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles