Pensioni kojukandest loobub aastas tuhandeid inimesi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioni kojukande teenuse kasutajaid jääb aastatega tublisti vähemaks.
Pensioni kojukande teenuse kasutajaid jääb aastatega tublisti vähemaks. Foto: Priit Simson

Eesti Post tõi pensionide kojukande teenuse hinnatõusu selgituses ära, et teenuse mahud on pooleteise aasta jooksul vähenenud rohkem kui kümne protsendi võrra.

«Kui 2009. aasta juulis sai pensioni koju 31 889 inimest, siis käesoleva aasta septembris on see arv 27 920. Veel 2008. aastal toimetas Eesti Post keskmiselt pensioni koju 70 000 inimesele kuus,» märkis postifirma kommunikatsioonijuht Inge Suder Tarbija24-le saadetud selgituses.

Ligikaudu kümneprotsendilist teenuse mahu kahanemist ennustab Eesti Post ka järgmisteks aastateks.

Enamus ehk 65 protsenti praegu teenust kasutatavatest pensionäridest elab Eesti Posti andmetel maapiirkondades ning seal on teenuse osutamine võrreldes linnadega kulukam. Samas on pensioniraha kojukande hind on kõigile sama, olenemata sellest, kas elatakse postkontori vahetus läheduses või kümnete kilomeetrite kaugusel.

Hinnatõusu kohta mainis Suder veel, et Eesti Post kojukande pealt kasumit ei teeni. Hinnast moodustavad suurema osa töötasud, transport ning sularaha käitlemine.

«Uue hinna arvutustes lähtus Eesti Post printsiibist, et selle teenuse hind peab katma vähemalt teenuse omahinna - see tähendab, et kasumit pensionide kanne Eesti Postile ei too,» lisas Suder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles