Tänasest saab osta eestikeelseid e-raamatuid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Elioni uuest veebikeskkonnast digikogu.ee.
Fragment Elioni uuest veebikeskkonnast digikogu.ee. Foto: digikogu.ee

Alates tänasest on kõikidel võimalik osta ja lugeda eestikeelseid e-raamatuid. Koostöös Eesti Digiraamatute Keskusega alustavad oma veebipoes e-raamatute müüki Eesti suurimad raamatumüüjad Rahva Raamat, Apollo ja Krisostomus.


Lisaks neile alustas e-raamatute müüki Elion, kes avas selleks spetsiaalselt täiesti uue veebikeskkonna digikogu.ee.

Eesti Digiramaatute Keskuse juhi Margus Küppari sõnul oli eesmärk käivitada e-raamatute müük Eestis kindlasti veel selle Lugemisaasta jooksul ja kaasata sellesse protsessi kõik olulisemad müüjad. Kuni aasta lõpuni on projekt siiski veel katsefaasis ja vajadusel tehakse kõikides poodides ka tehnilisi täiendusi ja uuendusi, et e-raamatute ostmist lugejate jaoks veelgi mugavamaks muuta.

Apollo e-kaubanduse müügi- ja arendusjuht Evelin Peda peab e-raamatuid väga oluliseks, et avardada raamatupoe kliendibaasi ja kaasata uusi kliente eelkõige nooremate lugejate näol.

Samuti võimaldab see mugavat raamatute ostmist nendele inimestele, kelle jaoks on oluline raamat kohe, ilma kodunt lahkumata ja ooteajata kätte saada. Kindlasti teevad eestikeelsed e-raamatud rõõmu kõigile välismaal viibivatele eestlastele, sest paberraamatu saatmiskulud on nende raskuse tõttu päris suured. Apollosse on müügile jõudnud ka e-raamatute lugemiseks mõeldud seadmed ehk lugerid, mille hinnad algavad 1750 kroonist.

Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein usub, et e-raamatud on kindlasti tõusev trend ning tulevikus loeb arvestatav osa inimesi just nimelt e-raamatuid. Põhjuseid selleks on mitu, e-raamatud on odavamad, keskkonnasõbralikud ja kompaktsed. Rahva Raamat on alustanud ühena esimestest ka e-lugerite müüki ning värskelt on Viru Keskuse poes valminud ka uus näidisstend, kus huvilised e-lugeritega lähemalt tutvust saavad teha.

E-raamatute hinnad hakkavad olema keskmiselt ligi kolmandiku võrra soodsamad paberraamatute hindadest. Margus Küppari sõnul võtavad kirjastajad e-raamatute temaatikat väga tõsiselt ning järgmisel aastal võiks pakutavate nimetuste arv ületada juba 1000 nimetuse piiri.

Eesti Digiraamatute Keskuse vahendusel asub e-raamatuid pakkuma ligi 40 kohalikku juhtivat raamatukirjastust ja nad töötavad tõsiselt selle nimel, et pakutav e-raamatute valik pidevalt täieneks ning suureneks.

Praegu tuleb müügile üle 150 nimetuse, teiste hulgas näiteks Kristina Šmigun-Vähi värske hittraamat, ülipopulaarsed Minu-sarja raamatud kirjastuselt Petrone Print ning Andrus Kivirähki teosed. Samuti leiab valikust klassikalist kirjandust ning juba pakutakse ka esimesi teoseid, mis paberraamatuna üldse veel ilmunudki pole.

Kirjastajad on samuti veendunud, et e-raamatute tulek muudab oluliselt kogu sektori arengut. Mitte, et paberraamat kusagile kaoks, aga lugejatele tekib lihtsalt rohkem võimalusi. Ehkki elektroonilisel kujul raamatute lugemine võib tunduda esmapilgul võõras, on see tegelikult väga mugav ja keskkonnasõbralik viis raamatute nautimiseks.

Elioni uuest digikogu veebikeskkonnast saab lisaks e-raamatutele osta ka audioraamatuid ning Eesti ja välismaa artistide mp3-formaadis muusikat. Failid saab alla laadida sobivasse seadmesse, samuti säilivad need ostukeskkonnas. Praegu on valikus üle 150 eestikeelse e-raamatu, 25 000 Eesti artisti lugu ning 105 000 välismaise artisti lugu.

Elioni sisuteenuste ärijuhi Paul-Kristjan Lilje sõnul näitavad ülemaailmsed trendid väga selgelt, et nii muusikat kui ka raamatuid eelistatakse juba täna valdavalt digitaalsel kujul tarbida.

«Näiteks mp3-formaadis muusikat müüakse mujal maailmas juba ammu rohkem kui CDsid, esimest korda ajaloos ületas eelmise aasta jõuludel Amazoni veebipoes e-raamatute müük paberraamatute oma ja tänaseks on enamik Amazoni esikümne raamatutest digitaalsed. Eestil on digitaliseerumise mõttes veel kõvasti arenguruumi, kuid ma usun, et nutitelefonide ja tahvelarvutite levik, kirjastajate ja plaadifirmade kasvav huvi ning mugavate müügikeskkondade tekkimine annab ka Eestis digitaalse sisu levikule tuule tiibadesse,» rääkis Lilje.

Digikogus müüdavad e-raamatud on formaadis, mida on võimalik lugeda erinevate seadmetega – arvuti, nutitelefoni, tahvelarvutite ning spetsiaalsete e-lugeritega. Illustreeritud e-raamat on 30 MB suurune, tulevikus saab raamatu näidisega enne ostu ka tutvuda.

Digikogu sisaldab personaalset kataloogi, kus säilivad kõik kasutaja ostetud failid. See võimaldab sobival ajal failidele ligi pääseda ja neid täiendavatesse seadmetesse alla laadida, samuti pole vaja muretseda lemmikmuusika – ja raamatute kadumise pärast, kui midagi peaks juhtuma seadmetega, kus neid hoitakse.

«Enne digikogu loomist uurisime väga põhjalikult analoogseid keskkondi üle maailma ning ühe suurima puudusena avastasime selle, et ostetud sisu ei säili ostukeskkonnas, vaid ainult seadmetes, kuhu faili oled alla laadinud. Kui aga arvuti peaks üles ütlema, mobiiltelefon või MP3-mängija ära kaduma, oled ka ostetud failidest ilma. Digitaalsete raamatute või ka suure fonoteegi puhul võib see kulu väga suur olla. Seepärast salvestabki Digikogu kõik ostetud failid ja inimesed ei pea nende pärast muretsema,» selgitas Lilje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles