Ravimiamet: taimetee on haiguse puhul vaid abistav vahend

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimeteed.
Taimeteed. Foto: Peeter Langovits

Taimeteedesse võiks suhtuda kui abistavatesse vahenditesse ning raskemate või krooniliste hädade puhul peaks inimene kindlasti konsulteerima arstiga, kes määrab asjakohase ravi, teatas ravimiamet.


Kuna müügile on tulnud palju erinevaid ravitee pakikesi, mida müüakse ka apteekides, palus Tarbija24 ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja kohusetäitjalt Ott Laiuselt selgitust, kuidas neisse suhtuda.

Ravimiamet tegeleb tema sõnul vaid nende taimeteede järelvalvega, mis klassifitseeruvad ravimiteks. Sotsiaalministri vastavas määruses toodud taimede nimekirjas jagatakse taimed kolme eri kategooriasse - "V", "A" ja "AR". Ravimiteks peetakse neid tooteid, mis sisaldavad "A" või "AR" märkega drooge.

Kõik droogide pakendajad, kes soovivad käidelda tähistusega "A" või "AR" märgitud drooge ehk siis ravimiseaduse mõistes ravimeid, peavad taotlema vastava tegevusloa. Nende ettevõtete üle teostab ravimiamet ka järelevalvet.

Igas sellises tootmisettevõttes peab olema vastava kvalifikatsiooni ja töökogemusega pädev isik. Järelevalve käigus vaadatakse ka droogide kvaliteeti ja kahtluse korral tehakse analüüs ameti laboris.

Toode võib kvalifitseeruda ravimiks ka juhul kui taim on küll "V" nimekirjas, aga tootele omistatakse meditsiinilisi näidustusi, see tähendab, et teepakil on kirjas konkreetsed haigused, mille raviks see on mõeldud.

Enamus taimeteesid liigituvad siiski toidu hulka ning nende toodete üle teeb järelevalvet veterinaar- ja toiduamet. Laiuse sõnul ei ole ravimiametile kaebusi taimeteede kvaliteedi kohta seni saabunud, aga ta lubas, et inimesed võivad kahtluste korral sellest ametile märku anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles