Halva töökeskkonna süül puudub iga päev töölt 5 protsenti töötajaist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Tervistkahjustava keskkonna pärast puudub iga päev töölt 5 protsenti töötajaist ja see toob suurt kahju tööandjaile, ometi ei tähtsustata meil töötervishoidu piisavalt, hindas Qvalitas arstikeskuse tegevdirektor Tõnu Velt.


Uuringud näitavad, et iga töötervishoidu investeeritud kroon toob tagasi 10 krooni, kuid paljud tööandjad pole seda Veldi sõnul mõistnud. Kulutused töötervishoiule moodustavad Eestis praegu ettevõtete müügitulust kõigest 0,015 protsenti, ulatudes 100 miljoni kroonini aastas.

Samas kulutavad eraisikud tervishoiuteenustele (koos ravimitega) üle 2 miljardi krooni. Kui iga Eesti elanik kulutab oma ravimiseks 1500 krooni, siis ettevõtjate kulutused ühe töötaja kohta on kõigest 160 krooni aastas, mida on Veldi hinnangul ilmselgelt liiga vähe.

Enamik inimese aktiivsest ajast möödub töötades, samas kulub osa sellest tööga seotud haiguste raviks. Tööõnnetustest ja kutsehaigustest tingitud haiguskulude katteks kulub Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni andmetel 4 protsenti maailma sisemajanduse kogutoodangust. Iga päev sureb nende haiguste tagajärjel 5000 töötajat.

Veldi sõnul oleks vajalik tööandja tunnustamine ja nende maksukoormuse vähendamine töökeskkonda tehtud investeeringute eest. Töötervishoiu kaudu on võimalik inimese terviseprobleeme võimalikult vara avastada ja hilisemat kutsehaiguste tekkimist või suisa töölt ära jäämist hoida.

Rootsis investeerivad tööandjad töötervishoidu keskmiselt 3000 krooni aastas töötaja kohta. Kui seal ostab töötervishoiu teenust 90 protsenti ettevõtetest, siis Eestis praegu vaid 40-50 protsenti.

Veldi hinnangul on põhjuseks üldine madal teadlikkus, aga ka ametivõimude leige suhtumine töötervishoidu. Reeglina pööravad sellele rohkem tähelepanu välismaisel või rahvusvahelisel kapitalil põhinevad firmad, samuti need tööandjad, kes panustavad piisavalt oma ettevõtte mainesse.
.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles