Seesam hoiatab: ärge viivitage katuste puhastamisega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine katus.
Lumine katus. Foto: Ants Liigus

Ilmajaam lubab nädalavahetuseks lund ja lörtsi ning seni püsinud külmakraadid kipuvad vägisi plusspoolele, mistõttu tuleks nüüd viivitamatult mõelda majakatuste liigsest lumest puhastamisele.
 


Märg ja raske lumi seab ohtu nii katusekonstruktsioonid, mis võivad liigse raskuse all puruneda, kui ka jalakäijad tänaval, kellele kogu katusetäis lund kaela võib
sadada.

Sellel talve kogemus näitab taas kord, et ei tasu kevadist lumesulamist ootama jääda. Õnnetuste vältimiseks tuleb katused puhtaks teha. Samuti tasub kontrollida majade pööninguid, sest tuisuga võib lumi ka sinna pääseda. Katuse alla kogunenud lume sulamine võib aga põhjustada ulatuslikke veekahjusid kogu majale.

Seesam Kindlustus tuletab meelde, et iga majaomaniku ja -haldaja kohustus on puhastada majakatused lumest ja jääst ning katuseräästad jääpurikatest. Inimesed
peaksid pidevalt kontrollima olukorda katusel ja kindlasti vähendama lumekoormat, kui kihi paksus küündib juba paarikümne sentimeetrini.

Kui katusekattematerjal on lume all lömmi vajunud, on tegemist juba otsese ohuga katusekonstruktsioonile ja lumi tuleb eemaldada viivitamatult.

Lumeraskus ohustab eelkõige teras- või puitkonstruktsiooniga kergehitisi (nt varjualused, karniisid), lamekatuseid ning vanemaid amortiseerunud ehitisi. Lumi
koguneb katustele ebaühtlaselt, eriti kohtadesse, kus on katuseastmed või väiksemad katuseharjad. Just sellistes kohtades võib kogunenud lume raskus ületada
katusekontruktsioonide kandevõimet.

Kindlustus on mõeldud kaitseks ootamatuste eest. Kui aga lund on kogunenud katusele juba nädalaid ja selle eemaldamiseks ei ole midagi ette võetud, ei ole
katusekonstruktsioonide purunemise korral tegemist enam ootamatu ja ettenägematu sündmusega, mida kindlustus korvama peaks.

Katuste puhastamisel tuleb olla kindlasti ettevaatlik. Kõige parem oleks tellida selleks vastava kogemusega firma, millel on võimalus teostada töid tõstukilt. Kui selline võimalus puudub ja tuleb ise katusele ronida, järgi kindlasti
ohutusreegleid:

• Enne katust puhastama asumist veendu, et see tegevus ei ohustaks möödakäijaid. Piira majaümbrus ohulintidega, et katuselt kukkuv jää ja lumi kedagi ei vigastaks.

• Kui on võimalus puhastada katust ilma sellele otseselt ronimata, näiteks  vastava lumereha või kaabitsaga, eelista sellist varianti.

• Kui on vaja siiski katusele minna, kasuta selleks korralikult kinnitatud redelit.

• Kinnita end rakmetega, et vältida kukkumist.

• Alusta puhastamist katuseharjalt, liikudes ettevaatlikult katuse serva poole.

• Puhastades jäta katusele õhuke lumekiht, nii ei muutu katus jalge all libedaks ja väldid katusekattematerjali vigastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles