Prisma: suhkur Eestist otsa ei saa ja kokku osta seda ei tasu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur poeletil.
Suhkur poeletil. Foto: Liis Treimann

Prisma peremarketi turundusjuht Kadi Lainas kinnitas Tarbija24-le, et suhkur Eestist otsa ei saa ja ka suurt hinnatõusu pole oodata, mistõttu pole mõtet seda suurtes kogustes ette varuda.


Lainase sõnul on praeguse suhkrupaanika taga kolm tegurit. Esimene neist juba palju mainitud suhkru hinnatõus maailmaturul. Teiseks on Euroopa Liidus suhkru tarbimine suurem kui selle tootmine. Kui suhkru tootmise kvoot Euroopa Liidus on pisut üle 13 miljoni tonni, siis tarbimine ulatub hinnanguliselt 16-17 miljonit tonnini. Vahe ostetakse sisse maailmaturult ja seda on tehtud juba aastaid.

Eesti tasandil on probleemiks asjaolu, et hiljuti lahkus turult üks suuremaid suhkrutarnijaid. Seega on Eesti turu varustamine soodsaima suhkruga hetkel ühe suurtarnija kätes, kes ei olnud aga suhkrut maale
tuues kasvava turumahuga arvestanud. Sellest tulenevalt ei ole kauplused saanud piisavaid koguseid.

Kuna aga turg tühja kohta ei salli, siis on tarnija oma maaletoodavaid koguseid korrigeerimas. Prisma otsib praegu olemasolevale lisaks veel üht suhkru maaletoojat. Konkurents on aga üks hindade langust soodustav tegur.

Lainase sõnul on tarnija Prismat tõesti mõningasest hinnatõusust teavitanud. Hind muutub mõne krooni võrra kilo kohta. Ta soovitab kõigil inimestel enne suhkru varumist kaaluda, kui suur nende igapäevane suhkru tarbimine on. «Arvan, et ühe keskmise eestlase puhul paarikroonine hinnamuutus suhkrukilo kohta väga suurt väljaminekute
kasvu ei tähenda.»

Kauplused toimuvast suhkrupaanikast kasu ei saa, kinnitas Lainas. Toimub ju hetkel kokkuostmine tuleviku tarbimise arvelt. Ega seepärast veel inimesed suhkrut rohkem tarbima hakka. Samas tingib massiline suhkru kokkuostmine seda, et tarnija laost lõpeb odava hinnaga suhkur rutem otsa ja hinnad tõusevad kiiremini.

Prisma Peremarketi soovitus on kõikidel inimestel rahulikult mõtelda ja kaalutletult tegutseda. Eestis kehtib turumajandus ning hinna paneb paika nõudlus ja pakkumine. Mida suurem on nõudlus, seda kõrgem on hind. Väiksem nõudlus toob aga kaasa hindade langemise.


Soodsaim suhkur Prisma kauplustes maksab 13,30 ehk 0,85 eurosenti. Viimastel päevadel on suhkru müük kauplustes kasvanud neli kuni viis korda. Prisma kauplustes üldiselt suhkrut jagub. Müügipiirangute kehtestamist ei ole poekett seni õigeks pidanud, sest see suurendaks suhkrupaanikat veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles