Arst: vanurite probleemid algavad lihtsatest asjadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Mäesalu.
Andrus Mäesalu. Foto: Jarek Jõepera

Eesti Arstide Liidu presidendi Andrus Mäesalu hinnangul võivad eakade terviseprobleemid tekkida lihtsatest asjadest, mis omakorda tekitavad probleemid, mis nõuavad keerulist ja ka kallist abi.

Ida-Tallinna keskhaigla südamearst Rein Vahisalu kirjutas Postimehes, et kiirabiga haiglasse toodud ja jalule aidatud vanurid jäetakse kodus taas iseenda hooleks ja enam kui kiirabi on vanakestele vaja aeglast abi – järjepidevat ja päevast päeva kestvat.

Mäesalu arvates on Vahisalu kirjeldatu puhul tegemist tagajärgedega ühiskonnas toimunud muutustele, mille hulgas on eakate osakaalu tõus, vähekindlustatud ja eakate inimeste sotsiaalse toimetulekuga seonduv ja eriti üksi elavad krooniliste haigustega inimesed ning ka sotsiaalabi ja hoolduse nõrk või pea olematu tase.

«Probleemid algavad lihtsatest asjadest - kui inimene pole söönud ja joonud ning ka ravimid on jäänud võtmata, siis tekkiv terviserike võib just eakal ja mitmete haigustega inimesel tekitada probleemid, mis nõuavad keerulist ja ka kallist abi,» selgitas ta.

Mäesalu hinnangul oleks inimlikum ja ka odavam ennetada, mis oli tema arvates Vahisalu kirjutise ajendiks.

«Kuidas seda teha, on lihtsam küsimus, kui see, milliste rahaliste vahenditega, kuna vaja oleks täiendavat raha sotsiaalabi võrgustiku arendamiseks,» toonitas Mäesalu.

Mäesalu lisas samas, et teema tõstatamine oli vajalik ühiskonnas teadlikkuse tõstmiseks ja ehk aitab kirjutatu kaasa vahendite leidmisele sotsiaalvaldkonna olukorra parandamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles