Hüpotermia võib päästa ajuhalvatuse saanu elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüpotermia võib päästa ajuhalvatuse saanu elu
Hüpotermia võib päästa ajuhalvatuse saanu elu Foto: SCANPIX

Kehatemperatuuri alandamine võib päästa ajuhalvatuse saanu elu.

Eile Belgias Brüsselis aset leidunud meditsiiniekspertide konverentsil arutati sellele teemal, edastab Helsingin Sanomat.

Hiljutised uuringud näitasid, et kehatemperatuuri alandamine juba paari kraadi võrra aitab kaasa patsiendi paranemisele.

Samuti kahandab hüpotermia kunstlik esile kutsumine võimalikke püsivaid ajukahjustusi.

Asjatundjad loodavad, et seda meetodit uuritaks ka rahvusvaheliselt, sest sellest saavad kasu nii patsiendid kui ka kogu ühiskond, kui inimelu päästetakse.

Terapeutilise hüpotermia nime kandva meetodi puhul langetatakse patsiendi kehatemperatuur umbes 35 kraadini. Seda tehakse jääkülmade abivahendite abil.

Seda meetodit kasutatakse ka südameseiskumise ravis,  mille tõttu ajukahjustused on jäänud minimaalseks.

Kunstlik hüpotermia kutsub organismis esile seisundi, kus aju vajab vähem verd. See võimaldab arstidel ravida ummistunud või katkenud veresooni.

Selline kunstlik «uni» pakub huvi ka Euroopa kosmoseagentuurile, kuna selle abil oleks võimalikud ka väga pikad lennud, näiteks Marsile.

Ajuhalvatus on üsna levinud. Asjatundjate sõnul sureb Euroopas päevas selle tagajärjel 1000 inimest. Ajuhalvatuse saanutest enamus jääb ellu, kuid neil on ajukahjustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles