Kopsuarst: ülekaalulised elavad hapnikupuuduses

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kopsuarst Erve Sõõru ütles konverentsil «Arstina rasvumise vastu», et ülekaalulistel on hingamisraskused ja nad on pidevas hapnikupuuduses.


Rasvumisega kaasnevad enamasti uneaegsed hingamishäired ja uneapnoe. Seda põhjustab rasv rindkere ümber, mis ei lase kopsudel korralikult ventileerida.

Hingamisraskusi näitab kopsumahu uuring ehk spirogramm. Sellest nähtub, kuidas ventilatsioon toimib ja hapnik verre läheb ning süsihappegaas väljub.

Kroonilise hingamispuudulikkuse põhjusteks on uneapnoe, bronhiaalastma jt haigused. Sellised inimesed jäävad loengul ja autoroolis kergesti magama. Sõõru sõnul on ootamatult uinunud patsiente ära toodud isegi bussriroolist.

«Uneapnoe küüsis olevad inimesed rabelevad öösiti ega puhka end välja. Üks minu patsient lõi seetõttu isegi oma abikaasal ninaluu puruks,» tõi ta näite.

On võimalik kasutada spetsiaalset aparaati ja maski, mis võimaldab hingamist magamise ajal parandada. Kasutusel on erinevad maskid. Nendega harjumine toimub haiglaseinte vahel.

Ravi eesmärgiks on tagada organismi normaalne gaasivahetus. Ventilaatorravi parandab elukvaliteeti ja töövõimet ning kokkuvõttes annab juurde ka eluaastaid. Uneapnoe ravi on oluline ka diabeedi ja paljude teiste raskete haiguste puhul. Halvimal juhul võib see põhjustada äkksurma.

Neile ülekaalulistele, kes ei suuda ise kaalus alla võtta, on doktor Sõõru enda sõnul soovitanud ka operatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles