Euro tõstis ametiauto kasutamise kilomeetrihinda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare ametiauto Kuressaare Grand Rose spaa ees parkimas.   .
Edgar Savisaare ametiauto Kuressaare Grand Rose spaa ees parkimas. . Foto: parasiil.blogspot.com.

Müügimees Kunnar (toimetusel andmed teada) kurtis, et ehkki valitsus lubas, et euro hinda ei tõsta, on hinnatõus ametiauto isklikeks sõitudeks kasutamise puhul siiski aset leidnud.


Kunnar ütles, et kui enne pidi ametiauto kasutamise eest isiklikes huvides maksma 4 krooni, siis nüüd on selle hind 0,3 eurot, mis teeb 4,7 krooni. Kuu peale tuleb sellest päris suur summa, lausus mees, kes peab korralikult ka sõidupäevikut.

Rahandusministeerium selgitas: «Kui tööandja annab ettevõtte sõiduauto kasutada töötajale isiklike sõitude tegemiseks, on tal kaks võimalust: nõuda töötajalt sõitude kohta arvestuse pidamist ning maksta tulu- ja sotsiaalmaksu auto kasutamise järgi või mitte nõuda arvestuse pidamist ja maksta makse erisoodustuse maksimumhinnalt.»

Auto kasutamisele vastavalt makstes on olenevalt auto vanusest ja mootori töömahust kilomeetri hinnaks 0,20 või 0,30 eurot (varem 3 ja 4 krooni). Mõlemal juhul on maksustatav summa piiratud 256 euroga (varem 4000 krooni).

Samad määrad kehtivad, kui töötajale hüvitatakse tema isikliku sõiduauto töösõitudeks kasutamist - siis võib tööandja maksta maksuvabalt hüvitist kuni 0,30 eurot kilomeetri kohta, kuid mitte rohkem kui 256 eurot kuus.

«Et töötajale makstav isikliku auto hüvitise maksuvaba summa ei väheneks, ümardati eurole üleminekul kilomeetrihind 4 kroonilt 0,3 euroni. Selle teine külg on, et erisoodustuse kilomeetrihind omakorda mõnevõrra suurenes. Erisoodustuse maksimaalne hind muutus seejuures väga vähe (256 eurot ehk 4005,53 krooni),» selgitas ministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles