Miks mobiiltelefon pakasega tõrgub?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakasekraadide korral peaks mobiili hoidma põuetaskus ja rääkima siseruumides.
Pakasekraadide korral peaks mobiili hoidma põuetaskus ja rääkima siseruumides. Foto: Sille Annuk

Mobiilifirma Tele2 tootearendaja Oliver Ojamaa selgitab, miks mobiiltelefon pakasega tõrkuma hakkab ja vahel ka välja lülitub.

Mobiiltelefoni töö tagab aku. Aku sees on keemiline aine, mis genereerib elektrit. Külma käes aineosakesed jahtuvad ja on nii-öelda laisad liikuma ning aku pole enam võimeline tootma piisavalt tugevat voolu. Nii võibki juhtuda, et telefon lülitab end madalatel temperatuuridel välja. Samal põhjusel ei taha autod külmaga hästi käima minna.

Sealjuures tasub märkida, et erinevaid kemikaale sisaldavad akud reageerivad külmale erineval moel. Näiteks vanematel telefonide nikkel-kaadium tüüpi akud taluvad madalaid temperatuure kehvemini, samas kui uuemad liitium-ioon akud on külmale vastupidavamad.

Soovitus sel puhul oleks telefon talvel külmaga põuetaskus hoida ning võimalusel teha kõnesid siseruumes. Soojenedes hakkavad akus oleva aine osakesed kiiremini liikuma ja endine voolutugevus taastub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles