Kolts: inimene ei tohiks haiglas kunagi muutuda lihakehaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastusravi.
Taastusravi. Foto: Margus Ansu

Taastusraviarst Ivo Kolts hindab valeks, et kõik patsiendid saavad meil taastusravi haiglas ühtviisi 45 minutit päevas ja et lootusetuks tunnistatud haiged mingit ravi ei saa.

Koltsi sõnul saavad kõik inimesed hooldusravihaiglas ühtviisi ravi 45 minutit päevas, ehkki vajadused on eri haigetel väga erinevad. 

Ta lisab, et meditsiinipersonali poolt lootusetuks kuulutatud patsientidele ei anta mingit abi. «Mis kasu on kallist intensiivravist, kui haigel tekivad puuduliku hoolduse tõttu lamatised? Inimene ei tohiks haiglas kunagi muutuda lihakehaks, mis haiglale kasumit teenib,» lausub ta.

Koltsi sõnul osutab meil tervishoiusüsteem teenuseid, mitte ei ravi haigust või haiget ja see on tema hinnangul vale lähenemine. «Taastusravi vajadusest on Eestis kaetud vaid 20 protsenti ja sageli saadetakse seda ravi vajav inimene lihtsalt koju lähedaste hoole alla, kellel pole aga selleks ei oskusi ega vahendeid,» rääkis ta.

Tohtri sõnul saavad kõik patsiendid taastusravihaiglas ühtviisi täisteenust, mida osutab terve meeskond, kuhu kuuluvad ka näiteks psühholoog ja logopeed. Taastusravi ühe päeva hind on 80-90 eurot (1250-1400 krooni) ja see raha tuleb ära kasutada. Seetõttu saadetakse näiteks psühholoogi juurde needki, kel selleks vajadus puutub.

Pahatihti tehakse ka liiga palju uuringuid. Kolts tõi näite, kuidas puusavaluga patsiendile määrati nii röntgen kui vere- ja uriinianalüüsid. Ka kallid imeseadmed vajavad koormust. Nii saadeti tema sõnul kõnniroboti peale täiesti kärbunud lihastega inimene.

Kolts näeb lahendust teenusepõhiselt meditsiinilt patsiendikesksele üleminekus. Tema hinnangul pole õige ka oma tervist alkoholi või mõnuaianetega kahjustanud inimeste ravimine haigekassa raha eest. Raviraha tuleks jagada ühtlaselt kõigi teenuse osutajate vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles