Õhusaaste põhjustab rohkem infarkte kui kokaiin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine kannab Pekingis tiheda sudu tõttu näomaski. Hiina pealinn on üks maailma enim saastatud õhuga paiku.
Naine kannab Pekingis tiheda sudu tõttu näomaski. Hiina pealinn on üks maailma enim saastatud õhuga paiku. Foto: SCANPIX

Õhusaaste põhjustab rohkem südameinfarkte kui näiteks kokaiini kasutamine, väidavad värskes Briti meditsiiniajakirjas The Lancet ilmunud uurimuse autorid.

Varasemaid uurimusi kokku võtnud analüüsi kohaselt on õhusaaste, eriti tiheda liiklusega piirkondades, sama tõenäoline infarkti esilekutsuja kui alkohol, kohv ja füüsiline pingutus, vahendas Reuters.

Kuigi kokaiini tarvitamine tekitab üksikisikule tõenäolisemalt südameataki kui näiteks pidevalt liiklusummikus olemine, on saastatud õhul suurem mõju kogu rahva tervisele, sest kokaiini tarvitab piiratud hulk inimesi, õhusaaste mõjutab aga kõiki.

«Arstid uurivad alati patsiente eraldi ja madala riskiga faktorid ei pruugi sellisel juhul olulisena näida, kuid kui need on elanikkonna seas ülekaalus, on neil ka suurem mõju rahva tervisele,» ütles artikli üks autoritest Tim Nawrot Hasselti ülikoolist Belgias.

Tervishoiuametnikud peaksid teadlaste sõnul rohkem keskenduma õhusaaste ja teiste ulatuslike terviseohtude vastu võitlemisele.

Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul põhjustab õhusaaste aastas umbes kaks miljonit enneaegset surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles