Mardna: tervishoiu tagamine on riigi ülesanne nagu riigikaitsegi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna.
Peeter Mardna. Foto: Mihkel Maripuu

Kauaaegse tervishoiujuhi ja terviseameti spetsialisti Peeter Mardna sõnul peab riik tagama kolme tähtsa funktsiooni toimimise, milleks on riigikaitse, haridus ja tervishoid ja ühtki neist ei saa täielikult erakätesse anda.


«Kas me kujutame ette, et ostame riigikaitse teenust äriettevõttelt?» küsis Mardna. Esmases arstiabis see praegu ometi just nii on, sest perearstiabi on äriühingute käes.

Mardna sõnul tuleks muuta seadust nii, et kohalik omavalitsus mitte ei või pidada perearstikeskust, vaid ta peab seda tegema. Igas maakonnakeskuses võiks üks selline perearstikeskus olla, nagu nüüd Nõmmele tehti. Mis ei tähenda, et kõrval ei võiks perearstid ka osaühingute ja füüsilisest isikutest ettevõtjatena toimida.

Kohalikule omavalitsusele tuleks anda esmatasandi tervishoiu korraldamiseks nii kohustus kui vastutus ja võimalused ehk vahendid. Ja selleks tuleks seadust muuta.

Kui kunagi arvati, et konkurents paneb kõik paika, siis tervishoiu kohta see Mardna hinnangul siiski ei kehti. See tuleks tema sõnul kõne all vaid juhul, kui kõik riigi kodanikud oleksid piisavalt maksujõulised, aga meil on kahjuks praegu asi sellest kaugel.

«Teiseks peab riik andma sellist arstiabi, mida inimene vajab, mitte aga seda, mida ta tahab, sest ükski haige ei saa täpselt teada, mida ta vajab,» tõi Mardna välja veel ühe praeguse süsteemi puuduse.

Ta lisas, et on vastuvõtmatu, et pererastikeskused peavad äriühingutena kasumit teenima, sest selle raha ulatuses, mis dividendidena välja võetakse, jääb ju arstiabi osutamata.

Haigekassa raha peaks Mardna nägemust mööda jagunema kaheks: ühest makstaks palgad ja majanduskulud ja teisest osutataks tervishoiuteenust, kusjuures seda teist raha ei tohiks esimesele üle kanda.

Mardna sõnul ei tohiks arstidele panna ülemääraseid kohustusi äriühingu majandamise näol. Nad peaksid tegema oma arstitööd ja selle eest väärilist tasu saama. Täpselt nii, nagu on see enamikus välisriikides, kuhu paljud meie meedikud praegu tööle suunduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles