Valitsusliit kaalub odekolonnile alkoholiaktsiisi kehtestamist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusliit plaanib kaaluda alkoholiaktsiisi kohaldamist odekolonnile.
Valitsusliit plaanib kaaluda alkoholiaktsiisi kohaldamist odekolonnile. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile õhtul pressile saadetud valitsusliidu tegevuskavas on maksunduse all punkt, mille järgi hakatakse kaaluma odekolonnile alkoholiaktsiisi kehtestamist.

«...kaalume alkoholiaktsiisi kohaldamist ka kosmeetikatoodetes sisalduvale alkoholile,» seisab dokumendis.

Maksu- ja tolliameti ning Tervise Arengu Instituudi esindajate järgi on see teema ka varem üleval olnud, kuid lahendusteni pole jõutud. Näiteks käis mullu septembris odekolonni aktsiisiga maksustamise idee välja IRLi kuuluv Erki Nool.

«See on mitu korda üleval olnud, kuid mõistlikku lahendust pole leitud,» ütles maksuameti avalike suhete juhi kohuseid täitev Anne Osvet.

Osvet viitas ka, et varasematel kordadel pole asjad ilmselt jäänud poliitilise tahte, vaid õiguslike küsimuste taha. Näiteks tuleb välja mõelda, mille alusel aktsiisi kohaldama hakatakse – kas alkoholiprotsendi, toote nime või millegi muu alusel. Kahte nimetatud alust on aga tootjal väga lihtne muuta.

Nii pidas Osvet üsna tõenäoliseks, et valitsusliidu tegevuskavva kirjutatud kaalumisplaanist läheb uue korra kehtima hakkamiseni veel üsna palju aega.

Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõuniku Maris Jakobsoni sõnul peab instituut odekolonnijoomist ehk surrogaatalkoholi tarvitamist probleemiks. Samas ei ole instituudis antud teemaga spetsiaalselt ja süvitsi tegeldud. Jakobsonile oli siiski teada aastatetagune rahvusvaheline uurimisprojekt, kus käsitleti just Eestis levinud surrogaatalkohole, nende turgu ja tervisemõju.

Nimetatud uuring avaldati 2006. aastal ning selle kokkuvõtte järgi on Eestis odekolonnilaadseid tooteid saadaval laias valikus ning väga odava hinnaga. Samuti on uuringu järeldustes tehtud märge selle kohta, et riik peaks nende toodete kättesaadavuse suhtes midagi ette võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles