Entusiastid tegid lapsehoidjate tööbörsi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolmeaastaste kaksikute üksikema ja käputäis IT-entusiaste tegid ühe nädalalõpu ja mõnekümne euroga valmis Eestis uudse lapsehoidjate börsi, millega liitus vähem kui kuu ajaga üle 300 lapsehoidja.

Projekti käivitanud Diana Poudel rääkis ETV saatele «Pealtnägija», et mõte lapsehoidjate andmebaasist tekkis mullu novembris, kui tema lapsed olid kolmandat kuud lasteaias ja jäid seal peatselt haigeks, vahendas ERR Uudised.

«Me võtsime lasteaiast kõik, mis võtta andis, eriti viiruste suhtes,» nentis Poudel ja lisas, et laste haigestumise tõttu tekkis vajadus lapsehoidja järele, kuid mitu nädalat kestnud otsingute järel ta lapsehoidjat ei leidnudki.

Kaksikute Mirjami ja Oliveri ema kasvatab mudilasi üksi ning töötab selle kõrvalt hotellinduses. Tallinna äärelinnas elav naine otsis lapsehoidjat perekoolist ja mujalt foorumitest, CV-keskusest, lehekuulutustest ja isegi majandustegevuse registrist, kuid alati tekkis mingi takistus. Seepeale soovitasid tuttavad – tee ise veebisait, mille kaudu lapsehoidjaid otsida.

Üksikema asutaski veebruari algul mittetulundusühingu ja taotles hasartmängumaksu nõukogust raha uue lastehoiuportaali loomiseks. Rahajagajate otsust oodates kuulis ta tuttavatelt üritusest nimega Garage48, kuhu kaheks päevaks tulevad kokku 60-70 inimest, et arendada uusi teenuseid või tooteid infotehnoloogia vallas.

«Siis tekkiski tunne, et miks mitte, et läheks sinna ja prooviks idee maha müüa,» märkis Poudel.

Tema idee oli üks kümmekonnast projektist, mis töösse võeti. Tema käsutusse anti seitse programmeerijat ja nagu mängureegel ette nägi, oli neil aega reede õhtust kuni pühapäeva õhtuni ehk 48 tundi panna püsti töötav portaal.

Praeguseks on portaal üleval olnud juba kuu aega, seal on 320 lapsehoidjat ja külastajaid päevas 200-300.

Poudeli sõnul on senini kogu projekt maksma läinud umbes 35 eurot, millest suurem osa on riigilõiv, et MTÜ asutada.

Üksikema ja käputäis taibusid tegid 48 tunni ja vähem kui 40 euroga ära selle, millele riik kulutas viis aastat ja miljoneid kroone.

Juba 2004. aastal teatas tollane rahvastikuminister Paul-Erik Rummo, et tema büroo loob riiklikku lastehoiu infosüsteemi ning korraldati ka vastav riigihange. 2006. aastal tegi Riigi Infosüsteemide Arendamiskeskus ettekande, millest selgus, et hurraaga alanud projektis tekkis jabur tõrge – ükski ministeerium ei tahtnud süsteemi enda haldusalasse.

Lõpuks määrati lastehoiu infosüsteem siseministeeriumi alla ja selle käikuandmise tähtajaks hiljemalt 1. august 2007. Veel samal kevadel ilmus pressiteade, et siseministeerium alustab lapsehoiuteenuse infosüsteemi käivitamisega. Siis saabus vaikus ning tänini ripub riigi aktsiaseltsi andmevara lehel link, kus süsteem peaks asuma, aga miskipärast see ei tööta.

Sel esmaspäeval vastas siseministeerium «Pealtnägija» päringule, et riiklik lastehoiu infosüsteem töötas osaliselt 2009. ja 2010. aastal, kuid suleti mullu septembris.

Riigi andmebaasi fookus oli küll laiem ja hõlmas mitte ainult individuaalset lastehoidu, vaid ka lasteaedu ja e-avalduste tegemist lasteaiakoha saamiseks, kuid paraku 2,7 miljonit krooni neelanud projekt suleti, sest osutus ministeeriumi kinnitusel sellisel kujul ebamõistlikuks.

Tänavu 27. veebruaril startinud n-ö garaažis tehtud lastehoid.net on sisuliselt lapsehoidjate börs, kuhu teenusepakkujad ise sisestavad info ja lapsevanemad saavad sealt otsida endale kõige sobivama lapsehoidja.

Poudel, kes on iga vaba hetke saidi arendamisele pühendanud, otsib toetajaid, et põlve otsas tehtud portaali mitte ainult töös hoida, vaid kvaliteeti ja haaret kasvatada ning lisada näiteks majandustegevuse registri andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles