Audit: kõik arstid ei kirjuta toimeainepõhiseid retsepte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: SCANPIX

Uuringuraha vähe kasutanud perearstide auditeerijad leidsid, et valdavalt on need perearstid väljastanud ravimid raviminimetusega, mitte toimeainepõhiselt.

Seetõttu soovitab audit haigekassal kaaluda toimeainepõhise väljakirjutamise rakendamist käsitleda ühe näitajana kvaliteeditasu süsteemis.

Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik selles järelduses probleemi ei näinud. «Selle kohta on väga konkreetne määrus olemas, et arst peab kirjutama ravimi toimeainepõhiselt ja kui tal on mingi põhjus kirjutada preparaadipõhiselt, siis see peab olema dokumenteeritud. Kui audit leiab, et väga palju kirjutatakse preparaadipõhiselt, siis mina tahaks kuulda, kas on piisavalt uuritud – ehk on arstidel põhjendused, miks muud ravimid patsiendile ei sobi?» sõnas ta.

Auditis vaadeldi neid perearste, kes kasutasid ära alla poole neile ette nähtud uuringurahast. Haigekassa andmetel kasutasid perearstid Eestis ära keskmiselt 95 protsenti uuringurahast, alla poole uuringurahast kasutas ära 34 perearsti. Nende nimistutes oli kokku 26 140 isikut, kelle raviarvetelt nähtus, et neid polnud kordagi saadetud uuringutele.

Perearstide uuringufond on raha, mida eraldatakse arstile ainult patsientide uuringuteks ja kui neid ei tehta, jääb raha haigekassale alles.

Haigekassa pressiesindaja märkis, et kliinilisi auditeid viivad läbi erialaseltsi enda nimetatud kogenud ja aktsepteeritud arstid ning selle tulemustest saavad arstid oma töö kohta tagasisidet, võimaluse võrrelda ja analüüsida, kuidas tööd paremaks muuta. Mingeid sanktsioone selle põhjal määrama ei hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles