Väike lohutus: soomlased joovad meist veidi rohkem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased sadamas laeva ootamas.
Soomlased sadamas laeva ootamas. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Konjunktuuriinstituudi alkoholituru uuringust selgus, et ehkki majanduslangus on vähendanud alkoholi tarbimist kõigis Põhjamaades, on see Soomes ja Eestis endiselt väga suur.


Kui Eesti elanikud jõid 2009. aastal 10,1 liitrit absoluutalkoholi ühe elaniku kohta, siis soomlased 10,2 liitrit, taanlased 9,2 ja rootslased 7,8 liitrit. Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul võiksime me ennast soomlaste asemel pigem rootslastega võrrelda.

Eesti häda on alkoholi liig kerge kättesaadavus. Nimelt on meil kange alkoholiga kauplevaid poode 2620, samal ajal, kui Soomes on neid 346 ja Rootsis 413. Saja tuhande elaniku peale tuleb meil selliseid kauplusi 196, Soomes vaid 7 ja Rootsis kõigest 4.

Enamikul ehk 70 protsendil elanikest asub alkohol kodust vaid 10 minuti tee kaugusel.

Olgu mainitud, et turistid, kellest suur osa on soomlased, viivad Eestist välja 3 liitrit absoluutalkoholi ja tarbivad siin 0,7 liitrit inimese kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles