Hommikusärtsu söögilaualt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Mis täidaks hommikul koolilapse kõhu ja annaks ka rõõmsa meele?


Hommikueine peab kiiresti taastama öösel kuhtunud energiavarud ja andma uut jõudu kuni lõunani. Selle ülesandega toimetulevaid roogi leiate ka alljärgnevate hulgast.

Kui kooliteed alustaval väikesel inimesel peaksid olema juba väljakujunenud kindlad lemmikud, võiks vähemalt alguses hommikusöögiks pakkuda just neid. Vähem meelepäraste roogade järg võiks tulla õhtupoolsel ajal.

See reegel võiks kehtida ka päris uute ja veidi võõrastavate toitude kohta, mis samuti võivad esiti nõuda sutike sundi ja tibake turgutamist.

Niisugusel soovitusel on lihtne seletus. Päeva algus peaks olema meeldiv ja rahulik.
Igaüks, eriti aga laps, peaks hommikul kodust lahkudes kaasa saama lisaks täiskõhule rõõmsa meele, mis parimal juhul püsib terve päeva.

Kamasmuuti

Kahele: 2 dl vanillijäätist, 1 dl piima, 1 dl (külmutatud) maasikaid või muid marju,
4 sl kamajahu.


Töötle kolm esimest koostisainet kannmikseris või sauseguriga ühtlaseks, sega juurde kamajahu.

Kuum juustu-tomatieine

Kahele: 8 viilu röstsaia või -leiba, 2 sl tšilliketšupit, 100 g Merevaigu sulajuustu,
8 väikest õhukest tomativiilu.

Määri ühele viilule ketšupit, teisele aga ohtralt Merevaiku, aseta selle peale tomativiilud. Suru leivapooled kokku ja küpseta võileivagrillis.

Kiirpitsad

Kahele: 2 koorikleiba, 4 sl meelepärast tomatikastet, 2 tomatit, vorsti- või singitükikesi, 1 tl pitsamaitseainet, 2 dl riivjuustu.

Pane leivaviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri neile kastet. Lao sellele tomativiile või -tükikesi, puista neile peenestatud sinki või vorsti. Raputa peale veidi pitsamaitseainet ja riivjuustu ning küpseta 225 °C ahju ülaosas 8-10 minutit ehk kuni juust sulab. NB! Kalasõbrad võivad liha asemel pruukida nõrutatud tuunikalahoidist.

Sändvitšid munapiimaga

8 viilu röstsaia, 100 g maitsestamata toorjuustu, 1 dl mõrkjat tihket apelsinimarmelaadi, 3 muna, 1 dl piima.

Määri pooltele saiaviiludele marmelaadi, ülejäänutele aga külma toorjuustu. Jäta mõlemal juhul servad 1 cm laiuselt katmata.

Tõsta juustuga kaetud poolikud teiste peale ja vajuta tasakesi kokku. Klopi munad kergelt lahti ja lisa piim. Lao saiapaarid üksteise kõrvale suurele servaga kandikule ning kalla munapiimaga üle.

Umbes 45 sekundi pärast pööra saiadel teine külg ja lase kogu munapiimal saiasse imenduda.

Küpseta õliga määritud pannil keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3-4 minutit.

Kohupiima-banaanismuuti

Kahele: 200 g kohupiimapastat, 2 dl meelepärast mahla, 1 suur küps banaan, maitse järgi suhkrut, vanillisuhkrut.

Töötle kõik ained kannmikseris või sauseguriga ühtlaseks.

Kaerapuder marjadega

Kahele: 5 dl vett, 0,25 tl soola, 2 dl kiir- või tavalisi kaerahelbeid, 150 g (külmutatud) pohli, mustikaid vm marju, maitse järgi suhkrut.

Aja vesi keema, lisa sool. Keeda helbed pehmeks vastavalt pakendi juhisele. Vahepeal töötle marjad ja suhkur püreeks või tambi tükiliseks seguks. Sega suurem osa kuuma pudru hulka, ülejäänu jaga taldrikutes pudruportsjonite peale.

Mannapuder mahlast

Kahele: 5 dl lahjendamata apelsinimahla, 1 dl mannat, 1 sl või rohkem suhkrut.
Vispelda manna keeva mahla hulka ja hauta madalal kuumusel 5 minutit. Maitsesta soovikohaselt suhkruga.

Magus rukki-õunapuder

Kahele: 5 dl vett, 150 g kooritud ja tükeldatud õunu, 2 dl rukkihelbeid, 1 sl suhkrut, 0,25 tl soola, 1 tl vanillisuhkrut.

Keeda õunad vees pehmeks ja töötle sauseguriga ühtlaseks. Lisa helbed, suhkur ja sool ning hauta pakendi õpetuse järgi. Maitsesta vanillsuhkruga. Serveeri kuumalt või jahtunult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles