Euroopa Komisjon kutsub arutlema, kuidas piirata kilekottide kasutamist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon kutsub kõiki arutama selle üle, mis oleks kõige parem viis kilekottide kasutamise piiramiseks.
Euroopa Komisjon kutsub kõiki arutama selle üle, mis oleks kõige parem viis kilekottide kasutamise piiramiseks. Foto: Raigo Pajula

Euroopa Komisjon kuulutas välja avaliku arutelu teemal, kuidas vähendada kõige paremini kilekottide kasutamist. Kas oleks kasu nende tasuliseks muutmisest ja neile maksu kehtestamisest või leidub mõni parem võimalus, näiteks kilekottide keelustamine ELi tasandil?

Arutelu toimub internetis ja oma arvamuse saavad tavakodanikud, organisatsioonid ning võimuesindajad anda siin. Arvamusi oodatakse 9. augustini.

«Viiskümmend aastat tagasi ei olnud kuuldudki ühekordselt kasutatavast kilekotist – nüüd kasutame me neid paar minutit ja pärast reostavad need meie keskkonda aastakümneid. Kuid sotsiaalne suhtumine areneb ning laialdane soov muutusteks on olemas,» märkis Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik. «Seepärast kaalume kõiki võimalusi, kaasa arvatud kilekottide keelustamine kogu Euroopas. Meil on vaja teada võimalikult paljude inimeste arvamusi, et viia lõpule teaduslik analüüs ja aidata välja töötada strateegia selle probleemi lahendamiseks, mis lämmatab meie keskkonda.»

Aruteluga soovitakse koguda arvamusi ka selle kohta, kas Euroopa Liidu pakendidirektiivi praegused nõuded komposteeritavuse ja biolagunevuse kohta on piisavad. Näiteks ei võimalda direktiiv praegusel kujul teha selget vahet biolagunevate toodete, mis peaksid lagunema keskkonnas looduslikel tingimustel, ja komposteeritavate toodete vahel, mis lagunevad ainult tööstuslikes komposteerimisrajatistes.Pakendi reklaamimine biolaguneva tootena, kui see tegelikult ei lagune looduslikes tingimustes, võib olla eksitav ning suurendab prügi levikut.

Pakendidirektiivi kohta saab lisainfot siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles