«Pealtnägija»: Hiina võltstehnika tungib posti teel Eestisse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone. .
iPhone. . Foto: AP Photo / Scanpix.

Hiina netikauplustes imeodavalt müüdav tehnika on eestlased nii hulluks ajanud, et toll lausa upub siia tellitud kauba all, iga nädal avastatakse ligi 40 pakki, milles on keelatud mobiiltelefonid, muusikamängijad või muu tehnika.

Panderollitorm Tallinna postikeskuses on ennenägematu: kui läinud aasta üheksa kuuga võeti liinilt maha 64 võltsitud tehnikaseadet, siis tänavu sama ajaga juba kümme korda rohkem 529, selgitab tänane rahvusringhäälingu telesaade «Pealtnägija».

Konkurentsitult popim Hiinast tellitud kaup on nutitelefon iPhone, mille kloone jõuab siia iga päev posti teel järjest ja järjest rohkem.

Võltskauba tellimisbuumi on osalt tekitanud internetist kerge vaevaga leitavad Hiina e-poed, mille letid löövad oma valikuga pahviks.

Näiteks kui praegu on Eestis ametlikult müügil vaid kaht tüüpi iPhone'e, siis netipoes on neid koguni 25 erinevat ja lausa uskumatu hinnaga: üle kümne tuhande maksva nutimobiili saab Hiinast vaid 900 krooni eest.

Kätte neid imeodavaid võltstelefone inimesed aga paraku ei saa, sest tehnika ei vasta euroliidu nõuetele, mistõttu saadetakse kõik seadmed Hiina tagasi.

Teadmatusest kloontehnikat Eestisse tellinud inimesed karistada ei saa, küll aga jäävad nad ilma ostule kulutatud rahast.

Arvestades jämedalt, et igal nädalal võtab toll ära kuni 30 libamobiili Hiina e-poe hinnaga umbes 1000 krooni, on kaotus tuntav – nädalas vähemalt 30 000 ja aastas 1,5 miljonit krooni.

Kuid Hiina võltstehnika ei ole ainus, mida posti teel Eestisse üritatakse tuua.

«Ehkki tolliamet on korduvalt avalikkust hoiatanud, et ravimite posti teel tellimine on rangelt keelatud, ei näi nendel saadetistel lõppu. Kui mullu üheksa kuuga võeti liinilt maha ca 300 rohupakki, siis tänavu juba üle 550,» rääkis Põhja maksu- ja tollikeskuse talituse juht Vilmar Berg.

«Ülekaalukad liidrid selles sektoris on potentsiravimid - Viagra analoogid Kamagra, Venegra jne, mida saadetakse peamiselt Indiast 30-40 pakki igal nädalal. Ravimite interneti teel tellimine ja nende posti teel edastamine on keelatud. Me oleme avalikkuse tähelepanu juhtinud sellele, et see tegevus on keelatud aga ometi ei võeta sellest õppust ja proovitakse veel ja veel,» selgitas Berg.

«Üpriski tihti avastatakse pakkidest ka meelemürke. Juhtumite arv, mis me oleme tänu koertele avastanud, on märkimisväärne,» nentis ta.

«Kui me räägime tükiliselt, siis ikka nädalas võib 1-2 juhtumit olla. Reeglina oleme me postipakkidest avastanud peamiselt looduslikke narkootikume ehk siis kanepitooteid eelkõige ja need kogused ei ole suured. Need jäävad 1-3 grammi piiresse, teatavatel juhtudel oleme me avastanud ka postipakist näiteks 20-30 grammi hašisit,» rääkis Vilmar Berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles