Hinnatõus raputas inimeste kindlustunnet

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Konjunktuuriinstituudi andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator mais -3 (aprillis -2) ja kindlustunde langust põhjustas eelkõige perede säästuvõime halvenemine. Viimane tuleneb aga eelkõige hinnatõusust.

Instituut võtab inimeste kindlustunde hindamisel arvesse nelja komponenti: hinnang pere majandusolukorra arengule, hinnang riigi majandusliku olukorra arengule, hinnang tööturu arengule ning hinnang pere säästuvõimele.

Indeksi halvenemisesse andsid oma panuse eelkõige varasemast kehvemad perede majandusolukorra arengu prognoos ja perede säästuprognoos. Näiteks 25 protsenti vastanutest arvas, et järgneva 12 kuu jooksul muutub nende pere majandusolukord halvemaks. Aprillis oli sarnaselt vastanuid 21 protsenti.

Instituudi selgituse järgi on ootuste halvenemise üheks oluliseks põhjuseks endiselt tarbijate poolt tunnetatud elukalliduse tõus. 64 protsendi küsitletute arvates on hinnad viimase 12 kuu jooksul oluliselt tõusnud (aprillis arvas nii 57 protsenti küsitletutest).

Samas on inimesed varasemast positiivsemalt meelestatud tööpuuduse osas – inimeste arvates hakkab tööpuudus meil järgneva 12 kuu jooksul kahanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles