EMT: mobiilse interneti tippkasutajate piiramine on vajalik

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varem piiranguteta mobiilset internetti pakkunud Elisa teatas, et võtab nüüd endale õiguse kehtestada kuus üle 50 gigabaidi tarvitavate kasutajatele kiiruspiirangud. Konkurentidel on sarnased tingimused juba varasemast.

EMT esindaja Kaja Sepp ütles, et mõnes piirkonnas võib üks tippkasutaja võtta endale kogu piirkonna võimsuse ja teiste kasutajate huvides on selle inimese andmesidekiirusi piirata. Seetõttu võiks piirangut pigem nimetada «mõistliku kasutuse printsiibiks».

Firma senise praktika järgi kasutab üks ptotsent tippkasutajatest 15 protsenti võrguressursist ja kolm protsenti tippkasutajatest tarbib kuni 40 protsenti võrguressursist.

«Tuleb aru saada, et see pole traadiga ühendus, vaid et kõik kasutajad jagavad ühist ressurssi. Kui keegi tarvitab seda ressurssi liiga palju, siis on piirangud teiste kasutajate huvides,» selgitas Sepp ja lisas, et varem klientide juurdevõitmise nimel heldelt jagatud mobiilse interenti kasutusele on hakatud kõikjal taas piire seadma.

Ta tõi välja ka maailma ühe suurema telekommunikatsioonifirma Vodafone`i juhatuse esimehe Vittario Colao sõnad: «Me läheneme piiramatu ajastu lõpule.»

EMT kasutustingimused lubavad firmal S, M ja L pakettides kiiruspiiranguid kehtestada juba siis, kui klient kasutab mobiilset internetti suuremas mahus kui 15 gigabaiti kuus. Sarnaselt Elisaga kehtib aga ka EMT-s põhimõte, et piiranguid rakendatakse vaid siis, kui see on tõesti vajalik. Kui kasutaja teisi ei sega, siis ei hakata teda ka piirama.

Piiranguid pole EMT-l praegu 4G ja XL paketis, kuid Sepa sõnul näitavad märgid mujalt maailmast, et ka 4G võrgus võivad piirangud edaspidi kõne alla tulla.

«Näiteks Rootsi Telenor, kes 4G võrke avades tegi 4G teenuse piiramatu kasutusmahuga, tunnistas paar kuud tagasi juhatuse esimehe Carl-Eric Lagercrantzi suu läbi, et ehkki nad seda alguses klientide juurdevõitmiseks teevad, ei ole see pikalt jätkusuutlik: kuigi 4G on väga mahukas, seab loodus siiski omad piirid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles