Kultuuriministeerium ei toeta alkoholireklaami keelamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Reformierakonda kuuluva Rein Langi juhitud kultuuriministeerium ei toeta erinevalt IRLi poliitiku juhitud põllumajandusministeeriumist Keskerakonna algatatud alkoholireklaami keelamise eelnõu.

«Kultuuriministeerium ei toeta algatatud eelnõu,» teatas ministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto Postimees.ee'le.

«Muuhulgas sätestab eelnõu alkoholireklaami keelu tele-ja raadioprogrammis. Kultuuriministeeriumi hinnangul ei omaks alkoholireklaami keeld soovitud mõju, sest Eestis taasedastatakse arvukalt ka teiste riikide tele- ja raadioprogramme, millele ei kohaldata Eesti õigust,» on välja toodud kultuuriministeeriumi arvamuses seaduseelnõu kohta, mille on allkirjastanud haridus- ja teadusminister kultuuriministri ülesannetes Jaak Aaviksoo.

«Arvestades seda, et alkoholireklaami müügimahud on suured ning alkoholitootjad ja maaletoojad on olulised reklaamikliendid, siis on keelu korral võimalik, et suuremad Eesti televisioonikanalid loobuvad Eestis väljastatavast meediateenuse osutamise tegevusloast ning hakkavad edastama programmi teiste riikide jurisdiktsiooni all. See tähendab, et sisuliselt ei muutuks olukord alkoholi reklaami edastamisel eelnõu algatajate soovitud suunas, vaid tulemus võiks olla sellele isegi vastupidine. Reklaamiseaduse muudatuse tõttu ei muutuks alkoholireklaami maht Eesti televaataja jaoks, sest sama reklaam liiguks meil levivatesse teiste riikide teleprogrammidesse ning meedia vormidesse (nt internet) ja oleks siis vaba Eestis täna kehtivatest alkoholireklaami edastamise lubatud ajapiirangutest,» tõdeti kultuuriministeeriumi vastuses.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis eelmise nädala esmaspäeval menetlusse eelnõu, mis keelaks tulevast aastast alkohoolsete jookide reklaamimise nii televisioonis, raadios kui välimeedias.

Põllumajandusministeerium toetab Keskerakonna algatatud eelnõu, mis keelaks tulevast aastast alkohoolsete jookide reklaamimise nii televisioonis, raadios kui välimeedias. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (IRL) märkis eelnõule esitatud arvamuses, et seni väljatöötatud meetmed ja rakendatavad abinõud on vähendanud alkoholi tarbimist, kuid seda tuleks veelgi vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles