Rongireisid roheliselt mõtlejale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongis saab mõnusalt tööd teha või niisama aknast välja vaadates raudteeäärseid külasid jälgida ja mõtteid koguda.
Rongis saab mõnusalt tööd teha või niisama aknast välja vaadates raudteeäärseid külasid jälgida ja mõtteid koguda. Foto: Pm

Euroopa puhkusereiside kuumemaid trende - reisida keskkonda säästes rongiga - on tasahilju jõudmas ka Eestisse. Esialgu küll mitme restorani ja ülimugavate kupeedega luksusronge Eestimaal ringi ei sõida, siiski on loodusturistile ja matkajale rong igati hea võimalus sügispuhkusele sõitmiseks.

Rongid viivad Tallinnast nii Pärnu, Viljandi, Tartu kui ka Narva suunas, loodetavasti saab peagi sõita taas Valka.

Rongiliikluse kuldaeg on kindlasti ees. Veel ei ole sõidukiirus nii suur, kui hing ihkaks. Veel ei ole rahvusvahelisi rongiliine peale Tallinna-Moskva.

Seni saab aga rõõmu tunda sellest, et ikka veel on alles pisikesed raudteeäärsed külad. Rongist maha astudes on võimalik avastada päris puutumata loodust, ees ootavad matka- ja suusarajad, seenemetsad ning värviküllane sügis.

Ratas rongi!

Selgel sügispäeval tasuks ratas välja ajada ja rongi peale tõsta. Tavaklassi vagunites on jalgratastele hoiukohad, sobiva vaguni tunneb ära vastava kleebise järgi. Ratta kaasavõtmise eest tuleb maksta pagasitasu, mis on kuni 20% täispileti hinnast. Kui kogud kokku kuus sõpra, saate jalgrattad tasuta kaasa võtta.

Tallinnast tunnise sõidu kaugusel on Kõrvemaa «pealinn» Aegviidu. Põhja-Kõrvemaa on mägine, soode ja järvedega kaetud ala, mida kutsutakse Eestimaa Šveitsiks. Kõrvemaa sobib rattamatkaks just kogemustega Eestimaa avastajale - seal saab kogeda fantastilist off-road-sõitu.

Viie kilomeetri kaugusel raudteejaamast asub Kõrvemaa matka- ja suusakeskus, kust saab abi reisimarsruudi planeerimiseks. Matkarajad viivad sealt Oru talu maadele, Jussi järvede ja Paukjärve äärde. Talvel tasub aga sama retk ette võtta suuskadega.

Ida-Virumaale suunduvat Tallinna-Narva liini peaks proovima iga matkaja. Virumaa pakub huvilisele äärmustesse kalduvaid vaateid - kaunid mõisad ja pargid vaheldumisi tontlike tööstusmaastikega. Ostke pilet näiteks Sondasse või Kiviõlisse.

Pärnumaale põrgu servale

Suveilmade lõppemisest hoolimata on siiski põhjust sõita ka Pärnu poole. Rongist peaks maha tulema enne rannaparadiisi ja läbi astuma Tori põrgust.

Tori jõeäärsed allikad on uuristanud liivakivisse kõrge ja sügava koopa. Veel eelmise sajandi keskel võis vabalt mööda koobast minna mitusada meetrit maasügavusse.

Et käik oli suur ja ulatus kaugele, hakati seda kutsuma Tori põrguks. Praegu enam nii kaugele maa alla seiklema ei pääse, Tori põrgu langes sisse täpselt sada aastat tagasi.

Torist saab keskkonnasäästlik reisija abi hobusekasvandusest, et jätkata matka ratsa või vankriga.

Viljandi aardeid avastama

Hommikune Tallinna-Viljandi kiirrong, mis Balti jaamast pärimusmuusika-pealinna viib, on nädalavahetustel reisijaist koormatud vaatamata varasele väljumisajale kell 7.50. (Järgmised rongid väljuvad kell 13.36 ja 16.35). Raske ärkamise kompenseerib mõnus hommikukohv, võileib ja värsked ajalehed I klassi vagunis.

Seltskond on kirju - kes suundub koera ja istikutega maakodusse, kes plaanib Viljandi ümber jalgrattaretke, kes tahab varakult Viljandi aaretega tutvuma hakata.

Enne õhtust kontserti või teatrietendust tasuks Kondase keskusest läbi põigata. See peamiselt naivistliku ja autsaider-kunstiga tegelev keskus on pühendatud Eesti ühele tuntumale naivistile Paul Kondasele ja üllatab mitu korda aastas põnevate näitustega.

Kaks ja pool tundi hiljem Viljandisse naastes on uni silmist läinud, rongiaknast aga kogutud rohkelt uusi muljeid väikelinnadest ja -küladest.

Viljandi on eriline koht, meelitades kultuuri- ja kvaliteetturismiga. Hiljuti pälvis Viljandi linn, mille eelisteks peetakse kultuuri- ja looduskeskkonda ning vanalinna, ainsana Eestist Euroopa põnevaima turismisihtkoha ehk avastamata aarde tiitli.

Euroopa Komisjoni turismiaarde konkursil osales tänavu 20 riiki nii Euroopa Liidu kui ka praeguste kandidaatriikide hulgast. Viljandi plussideks peeti pärimusmuusikat ja juba nimetatud Kondase keskust.

Enam ei minda Viljandisse vaid lossivaremeid või rippsilda vaatama. Külalised oskavad hinnata ka ürgorust avanevaid kauneid vaateid ning terviserada, mida sel aastal on palju küsinud ja kasutanud ka turistid.

Kui varem kurdeti Viljandi puhul majutuskohtade nappust tippürituste ajal, siis nüüd on sündmused aasta peale jagunemas. Viljandi hotellide kodulehtedelt leiab tavaliselt ka soodsaid kultuuripakette - ühest päevast Viljandis jääb kõige nägemiseks kindlasti väheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles