Uut tüüpi päikesepatareid tegid rekordi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: Caro / Scanpix

Hiina ja Šveitsi teadlased saavutasid uut tüüpi päikesepatareidega läbi aegade parima efektiivsuse.


Uurimistöö käigus arendati edasi Grätzeli päikesepatareid, mis põhineb orgaanilisel värvainel, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.


Peng Wangi juhitud uurimisrühm valmistas päikesepatareid, mis koosnesid titaandioksiidist ja valgust koguvatest värvidest. Need päikesepatareid on tavalistest ränil põhinevatest päikesepaneelidest ka odavamad. 

Siiani polnud aga sellised paneelid valguse elektriks muundamisel kuigi tõhusad. Lisaks langes nende töökvaliteet pärast päikesevalguse kätte asetamist kiiresti.

Värske uurimistöö kirjeldab laborikatseid uut tüüpi ruteeniumil baseeruva värviga kaetud päikesepatareidega. Selline värv peaks parandama patareide valguse kogumise võimet.

Katsete käigus selgus, et uute patareide efektiivsus on koguni 10 protsenti, mis on sellist tüüpi patareide rekord.

Lisaks osutusid patareid seni kasutatutega võrreldes kõrgete temperatuuride juures stabiilsemaks, säilitades enam kui 90 protsenti oma algsest tootlusest pärast tuhandet tundi täisvalguse käes.           

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles