Tee ise külmataluv ilu, mis kestab kevadeni

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansaplanti aednik Martin Lever soovitab talvist aeda kaunistada kooritud ja värvitud pajuokstest punutud «ufodega». Võimalikke huvitavaid lahendusi ilukastide kujundamisel talve sobivate taimedega on mitmeid.
Hansaplanti aednik Martin Lever soovitab talvist aeda kaunistada kooritud ja värvitud pajuokstest punutud «ufodega». Võimalikke huvitavaid lahendusi ilukastide kujundamisel talve sobivate taimedega on mitmeid. Foto: Marina Puškar

Talviseid lillevaase ja -kaste ei maksa kujundada liiga kirjuks. Taimi valides tuleb aga lõpptulemusele kasuks, kui arvestad, mis värvi on kasti tulevane taust  ja millest kast tehtud on.


Taimede valikul tuleks lähtuda sellest, mis värvi on taust, kuhu taimeanum asetatakse – majasein, terrass, aken, trepimade –, samuti vaasi või kasti kujust ja värvist.


Hansaplanti peaaedniku Arnold Hannusti põhisoovitus kõlab nii: ärge tehke talviseid lillevaase või -kaste liiga värvikirevaks. «Alati on ilusam, kui taimed on üht värvi, äärmisel juhul võib kasutada ka teist, nii-öelda üleminekuvärvi,» soovitab Hannust. «Teine värv peaks olema neutraalne, näiteks roheline, aga mitte väga domineeriv. Mõistagi võib tulemus olla ilus ka värvikirevana, aga siis peab oskama juba paremini kujundada.»


Hannust ei soovita torgata rõdukasti istutatud elavate taimede kõrvale  puuoksi. «Kui üldse kasti oksi panna, siis nii, et taim säilitaks oma loodudes oleva vormi,» leiab ta. «Ebaloomulikult püstiselt kasti torgatud kuuseoksad toovad silme ette surnuaia.»


Tillukesed puud


Küll aga sobib koos lilledega kasti istutada tillukesi okaspuid. «Eriti hea on mänd, mis on väga vastupidav nii külmale kui ka vaasi kasvutingimustele. Soovi korral võib puukese kasti kasvama jätta pikemaks ajaks,» räägib Hannust. Vaasides-kastides kasvavad hästi ka elupuude kääbusvormid ja isegi jugapuud.


Et talvevaasid ja -kastid on ajutised, siis pole oluline neisse tingimata mulda panna. Selle asemel võib olla näiteks kõige tavalisem neutraliseeritud turvas või mõni kompost, peaasi et see oleks ikka niiske, muidu  kuivab taim ära. Hapu rabaturvas sobiks hästi kanarbikkudele ja eerikatele.


Soovi korral võib taimed õuevaasi panna koos potiga,  kattes selle pealt näiteks saepuruga. Et potimullas, millega praegu lillepoodides taimi müüakse, on väetist piisavalt, saavad nad samas potis kevadeni hakkama.


Kanarbikud ja eerikad


Klassikalised sügis-talve taimed on kanarbikud ja eerikad. Kui kanarbikud õitsevad praegu, muutudes hiljem kehvemaks, siis mõni eerikasort hakkab õitsema just kevadel. Pungõielise kanarbiku pungad  muutuvad küll värviliseks, aga ei avane, püsides tänu sellele pea kevadeni väga ilusad.


Kanarbikke on mitut värvi – valgeid, lillakaid, punakaid –, samas värvitakse neid ka sellistes toonides, mida kanarbikul looduses ei esine, näiteks kollaseks või siniseks. Tõsi küll, õues peseb vihm selle värvi lõpuks maha.


Eerikaid on müügil mitut liiki. Hästi külmale vastu paneva punase eerika pungad on juba praegu värvilised, aga õitsema hakkab taim alles varakevadel, muutudes siis järjest värvilisemaks.


Sale-eerika on küll külmahell, õitseb aga väga kohevalt ja lopsakalt. Tema omapära seisneb selles, et kuigi külm võtab taime ära, jääb see ikka värviliseks edasi. Väga pikkade, suurte ja lopsakate õitega männas-eerika kevadeni kahjuks vastu ei pea, õitsedes seni, kuni külm ta ära võtab.


Väga kena on talihali, millel küljes suured, jõhvikaid meenutavad marjad. Võib juhtuda, et ühel ajal marjadega on tal küljes ka valged õied.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles