Torti, aga mitte magusat
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homne isadepäev on hea põhjus teha üheskoos võileivatorti.
Vanadest aegadest võib võileivatort meenuda kui kuivapoolne ja maitsevaene leivatorn, praegu aga saab kunagise nostalgiatordi eri maitseandjate, kastmete, juustude ja majoneesiga igati hõrguks ja mahlaseks muuta.
Igatahes on see isadepäeval kena pidusuutäis ja toitev eine pealegi. Seda on hea teha ka koos perega – lihtne ja kiire, kinnitab ajakirja Pere ja Kodu köögitoimetaja Lia Virkus (pildil), kes koos Angeelika Kangiga paraja portsu võileivatorte «Tordiraamatusse» pannud.
Alljärgnevaist retseptidest, mis kõik pärinevad samast raamatust, on Virkuse enda lemmik tuunikalatort. «Olen seda aastaid teinud, lihtne ja mahlane,» ütleb ta. Konservatiivsematele isadele meeldib Virkuse meelest rohkem singiga võileivatort, uuemate maitsete pooldajaile aga kreekapärane või pestomaitseline.
Tuunikalatort
Tuunikalatorti saad valmistada nii saia kui ka leivaga, kuid toekam ja tervislikum on muidugi leivatort.
Kümnele. 2 pakki röstleiba (nt 10 vilja röst); täidiseks 2 tuunikalakonservi vees, 1 porrulauk, 3 keedumuna, 2 dl hapukoort, 2 dl majoneesi, sidrunipipart, aroomisoola; kaunistuseks 3 dl paksemat majoneesi (nt Hellman`s), 1 pikk värske kurk, 1 karp kirsstomateid, värsket peterselli, basiilikulehti.
Pese porru, lõika väikesteks tükkideks ning sega nõrutatud tuunikala ja hakitud munadega. Lisa koor ja majonees ning maitsesta sidrunipipra ja aroomisoolaga.
Lao kandikule 8 röstleivaviilu (ühtlasema kujuga tordi saad, kui lõikad viiludel ääred ära) ja kata poole täidisega. Tee samamoodi ka teine kiht. Kolmandaks kihiks pane kiht leivaviile ja kata tort pealt õhukeselt majoneesiga (jäta pool kattemajoneesist järgmiseks päevaks – nii jääb ilusam).
Pane tort üleöö külma. Kaunista vahetult enne serveerimist. Selleks lõika kurk viiludeks ning kata tordi küljed kurgiviilude ja petersellilehtedega. Pealt kaunista pooleks lõigatud kirsstomatite ja basiilikulehtedega.
Muide, mahlaka täidisekastme puhul ei pruugi tordipõhi vajada maitsestumiseks ilmtingimata ööjagu tunde. Enne tordi kaunistamist võib aga selle põhja kerge noalõikega portsjonitükkideks jaotada – siis jääb tükeldades kaunistus lõhkumata.
Kreekapärane võileivatort
Kreeka salatit ei pea alati serveerima taldrikul. Seda võib teha ka võileivatordi kujul, kus tordile kuhjatud komponendid annavad välja salati mõõdu.
Kaheteistkümnele. 2 pakki röstleiba või -saia, 1 dl köögiviljapuljongit; täidiseks 300 g kohupiimapastat, 250 g fetajuustu, 300 g värsket kurki, 50 g päikesekuivatatud tomateid, 1 dl musti oliive, 0,25 tl musta pipart; katteks 200 g maitsestamata toorjuustu, 150 g hapukoort; kaunistuseks 1 värske kurk, 2-3 tomatit, 1–2 punast sibulat, musti oliive, värsket punet.
Sega kohupiimapasta toasooja tükeldatud fetajuustuga. Koori kurgid, tükelda väikesteks kuubikuteks ja pane majapidamispaberile nõrguma. Haki päikesekuivatatud tomatid ja oliivid. Sega tükeldatud ained kohupiima-fetajuustu seguga ja maitsesta pipraga.
Lõika leivaviiludelt ääred. Aseta vaagnale 3 x 3 leivaviilu, immuta köögiviljapuljongiga ja kata täidisega. Lao jälle kiht leiba, immuta taas ja kata veel kord täidisega. Viimaseks kihiks lao leib ja immuta.
Kata tort pealt toidukilega ja pane vajutuse alla järgmise päevani külma. Katteks sega toasoe toorjuust hapukoorega ja kata sellega tort. Kaunista kurgi- ja tomativiiludega, sibularõngaste, oliivide ja punega
Pestomaitseline võileivatort
Itaaliahõnguline võileivatort maitseb just neile, kelle lemmikkaste on pesto. Kui soovid torti serveerida samal päeval, immuta sidrunimahlaga kõik saiakihid, kui aga järgmisel päeval, siis vaid pealmine.
Kaheteistkümnele. 24 suurt heledat viilu röstsaia; immutamiseks 1,5 dl lahjendatud sidrunimahla; täidiseks 600 g maitsestamata toorjuustu (nt Rama), 1 purk pestokastet (190 g), soola, purustatud musta pipart, 500 g tomateid; kaunistuseks 200 g ürdimaitselist toorjuustu (nt Rama), kirsstomateid, varrega kappareid, värskeid basiilikulehti.
Täidise valmistamiseks eemalda tomatitelt koor ja vedel sisu ning lõika viljaliha pisikesteks tükkideks. Sega toasoe toorjuust pestokastme ja tomatiga ning maitsesta soola ja pipraga.
Lõika saiaviiludelt servad ja lao 6 viilu põhjaks (2 x 3). Immuta sidrunimahlaga ja kata kolmandiku täidisega. Tee samamoodi veel kaks kihti. Viimane kiht immuta lahjendatud sidrunimahlaga. Kokku peaks saama 4 kihti saia. Mähi tort tihedalt toidukilesse ja hoia järgmise päevani külmas.
Enne serveerimist kata tort ainult pealt või soovi korral ka külgedelt toasooja toorjuustuga ja kaunista.
Singi-võileivatort
Valmista tort kindlasti eelmisel päeval, et maitsed jõuaks läbi imbuda. Kui soovid lahjemat torti, kasuta täidises ning kattes lahjat majoneesi ja maitsestamata jogurtit ning singi asemel suitsukalkunit.
Kümnele. 18 viilu röstleiba; täidiseks 400 g suitsusinki, 400 g murulauguga toorjuustu (nt Philadelphia), 4–5 marineeritud kurki, 3 dl majoneesi, 1 dl hapukoort; katteks 2 dl majoneesi, 2 dl hapukoort, 1,5 tl liha üldmaitseainet; kaunistuseks 100 g õhukesi singiviile, 1 punane paprika, 1 kollane paprika, 2 kimpu tilli, 2 kimpu peterselli.
Tükelda suitsusink ja marineeritud kurgid kuubikuteks. Vahusta toasoe toorjuust mikseriga, mõõda hulka jogurt ja majonees ning sega veel. Lisa kurk ja sink ning sega.
Lao serveerimisalusele 6 viilu röstleiba (3 viilu kahes reas). Soovi korral lõika leivaviiludelt õhukeselt ära ka ääred, et tort jääks kaunima kujuga. Määri peale kolmandik täidisest. Lao samamoodi veel kaks kihti ja kata tort ka pealt ja külgedelt täidisega. Kata fooliumiga ja aseta järgmise päevani külma.
Kaunista vahetult enne serveerimist. Selleks sega omavahel katteained ja kata tort pealt ja külgedelt kattekreemiga. Tükelda paprikad väikesteks kuubikuteks. Haki ka till ja petersell. Puista tilli-petersellisegu tordi külgedele. Lao singiviilud tordi keskele ja kaunista ümbert paprikakuubikutega.