Rinnast piima imemine tugevdab lapse kopse

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värskest uurimusest selgus, et rinnast piima imemisega kaasnev füüsiline pingutus võib tagada lapsele tugevamad kopsud hilisemas lapsepõlves.


Teadlaste hinnangul võib selline positiivne mõju tuleneda kindlast imemistehnikast ning sel juhul oleks võimalik luua ka vastavaid lutipudeleid, kirjutab

BBC.

Varasemad uuringud on näidanud, et rinnapiima joomine kaitseb lapsi hingamisprobleemide eest, kuid samas polnud uuritud imetamise mõju lapse hilisemale kopsumahule.

Suurbritannia ja USA teadlased võtsid seose väljaselgitamiseks vaatluse alla 1456 last, keda jälgiti kuni nende 10-aastaseks saamiseni.

Kolmandikku neist toideti rinnaga vähemalt nelja kuu jooksul ning enamasti suutsid nad pärast sügavalt sissehingamist puhuda välja rohkem õhku ja tegid seda ka kiiremini. Sellised tulemused saadi olenemata sellest, kas lapse ema oli astmaatik või allergik. 

Teadlaste sõnul pole avastuse täpne põhjus teada, kuid varasemad uuringud on viidanud võimalusele, et astma eest võivad kaitset pakkuda rinnapiimas sisalduvad ained.

Siiski märkisid Southamptoni ülikooli ja Michigani riikliku ülikooli veterinaarmeditsiini kolledži teadlased, et peale rinnapiima kaitsvate omaduste peab selle taga olema veel midagi.

Dr. Syed Arshad Southamptoni ülikoolist ütles, et asi võib olla füüsilises pingutuses, mille laps peab tegema piima kättesaamiseks rinnast.

Uurimusest selgus samuti, et võrreldes lutipudelist piima joomisega pidid beebid rinnast piima saamiseks rakendama kolm korda suuremat imemisvõimsust, samuti jõid nad nii korraga kauem kui pudelist.

Dr. Arshadi sõnul pole kahtlustki, et rinnaga toitmine on lapsele parim, kuid nende naiste jaoks, kes seda mingil põhjusel teha ei saa, võib saada võimalikuks ka spetsiaalse pudeli väljatöötamine, mis mõjuks lapse kopsudele sama kasulikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles