Muundatud immuunrakud võivad aidata HIVst jagu saada

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi uurimine.
HIV-testi uurimine. Foto: SCANPIX

Teadlastel õnnestus luua sellised immuunsüsteemi rakud, mis suutsid esialgu vähemalt laboritingimustes vastu panna HIV kõige efektiivsemale kaitsemehhanismile.



Suurbritannia ja USA teadlaste loodud rakud suudavad kinnituda HIV külge isegi pärast seda, kui see on muteerunud selliseks, et neist vabaneda, kirjutab

BBC

.


Loodetavasti aitab see luua efektiivsemat meetodit HIVga võitlemiseks. Juba järgmisel aastal võidakse alustada katsetusi kaugelearenenud HIVga patsientide peal.

Sihtmärgiks viiruse suurim tugevus

Inimese organismi oma kaitsemehhanismid suudavad hävitada enamiku viirustest - osaliselt tänu nn T-rakkudele, mis õpivad sissetungijat ära tundma ja hävitama.

HIV tugevus seisneb aga selle viiruse võimes enda kaitseks kiiresti muunduda. Nii otsustasidki Cardiffi ja Pennsylvania ülikoolide teadlased koostöös Oxfordi biotehnoloogiafirmaga katsetada selliste T-rakkude loomist, mis suudaks ära tunda ja rünnata HI-viiruse erinevaid muteerunud vorme.

Selleks lisasid nad T-rakkudele nakatunud rakkude äratundmise ja eemaldamise eest vastutavate retseptorite lisaversioonid, mille ülesandeks on erinevate HIV mutatsioonide tuvastamine.

Laboritingimustes õnnestus muundatud T-rakkude abil HIV rakud hävitada.

Professor Andy Sewell Cardiffi ülikoolist avaldas lootust, et rakud suudavad viirusele sama hävitavalt mõjuda ka inimorganismis.

Tema sõnul peaks tehislikult toodetud ründajarakud viiruse kas tapma või siis sundima seda taas muutuma, mis muudab selle omakorda nõrgemaks.

«Me eelistaks esimest varianti, kuid ma kahtlustan, et näeme viimast. Kuid isegi siis, kui meil õnnestub viirust vaid sandistada, on see hea tulemus, kuna tõenäoliselt muutub ta siis märksa aeglasemaks sihtmärgiks, mida on ka lihtsam kätte saada,» rääkis Sewell.

«Viiruse nõrgestamine vähendab tõenäoliselt ka selle võimet rahvastiku seas edasi levida ning võib aidata aeglustada või isegi ennetada aidsi haigestumist üksikisiku puhul,» lisas ta.

Dr Ade Fakoya rahvusvahelisest HIV ja aidsi liidust märkis, et uurimuses kajastatud lähenemine ei pruugi siiski sobida kõigile HIV-positiivsetele, kuna takistuseks võivad saada eri rasside geneetilised erinevused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles