Maailma esimese siiratud munasarjaga naine sai lapse

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootel naine.
Lapseootel naine. Foto: Caro/Scanpix.

Londonis sünnitas tütre maailma esimese terve munasarja siirdamise läbi teinud naine.


39-aastane ema jäi loomulikul teel rasedaks pärast seda, kui oli saanud oma kaksikõe munasarja, kirjutab

BBC.

3,6-kilose lapse sünnitanud naine jäi viljatuks juba 15-aastaselt, kui tema munasarjad ütlesid üles.

Väidetavalt polnud naisel plaaniski rasestuda ja munasarja siirdamine oli vajalik varajase menopausi sümptomite leevendamiseks.

Enne kõnealust operatsiooni on kasutatud vaid munasarja koetükkide siirdamist, mitte kogu munasarja siirdamist.

Operatsiooni läbi viinud dr. Sherman Silber St. Louisi viljatuskeskusest rääkis San Franciscos toimunud Ameerika reproduktiivmeditsiini seltsi konverentsil, et kogu munasarja siirik kestab tõenäoliselt kauem kui siirdatud koetükid.

Samuti märkis ta, et naiste munasarja on võimalik eemaldada ja säilitada, et hiljem tagasi siirata, mis võib suurendada paljude naiste emakssaamise tõenäosust.

Laurence Shaw Briti viljakusühingust toetas munasarjade siirdamist, kuid vaid siis, kui selleks on meditsiiniline vajadus. Shaw avaldas arvamust, et emakssaamise edasilükkamiseks on siiski mõistlikum kasutada munarakkude külmutamist.

Samuti arvas ta, et kui naisel võib tekkida munasarjaga probleeme, siis on seda võimatu ette teada, et seda eemaldada ja säilitada; samuti võib pikaaegne külmutamine ja säilitamine teha munasarjale sama palju kahju kui organismiga koos vananemine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles