Reis tasub tellida turismifirmade liitu kuuluvalt ettevõtjalt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania on üks populaarsemaid reisikohti.
Hispaania on üks populaarsemaid reisikohti. Foto: Liis Treimann

Reisi valikul tasub Eesti Turismifirmade Liidu (ETFL) kodulehelt kontrollida, kas seda vahendav firma kuulub ka liitu, sest see vähendab pettasaamise tõenäosust.


Kumbki hiljuti tegevuse lõpetanud firmadest ei ole olnud turismifirmade liidu liige: nii Happy Travel kui Eurotour tegutsesid isesiseisvalt.

ETFL on reisitegevusega seotud ettevõtjate katuseorganisatsioon ja jälgib hoolsalt, keda oma liikmeks võtab. Liit hoiab silma peal oma liikmete tegevusel, jälgib krediidiinfot ja majandusaasta aruandeid ning hoolitseb selle eest, et ettevõtjatel oleksid kehtivad
ja piisavad tagatised.

«Tegutseme selle nimel, et ETFLi liikmelisus toimiks kvaliteedimärgina,» ütles liidu tegevjuht Kersti Kont.

Tegevusriske maandatakse näiteks sellega, et jagatakse kohti ühistesse reisisihtidesse lendavates lennukites. Praegu on käsil uute pakettreisitingimuste koostamine.

Küsimusele, miks turismifirmad oma riske ei kindlusta, vastas Kont, et ettevõtlusega seotud riske ei ole võimalik sada protsenti maandada. Küll aga on pakettreise korraldavad ja edasimüüvad reisiettevõtjad kohustatud omama tagatisi, mida tarbijakaitseamet saab nende maksujõuetuse korral kasutada inimese koju tagasitoomiseks või raha tagastamiseks reisi ärajäämisel.

Reisiettevõtjate tagatise miinimummäärad on vastavalt turismiseadusele Eestist väljapoole suunduvate reiside puhul sõltuvalt tegevusalast 100-500 tuhat krooni, tagatise suurus peab kogu aeg olema vastavuses tegeliku müügiga.

Kondi sõnul peaks see andma tarbijale kindluse, et juhul kui reisikorraldaja ise ei suuda oma kohustusi kanda, siis teeb seda teatud ulatuses kindlustusselts või krediidiasutus. Järelevalvet tagatise vastavuse kohta tegelikule müügile teeb tarbijakaitseamet. Selleks kohustab turismiseadus reisiettevõtjad esitama kord kvartalis müügiaruande.

Kont lisas, et reisibüroodes pole eriti märgata, et puhkusereiside broneerimine oleks vähenenud: «Pigem ollakse hädas aastavahetusereisideks vabade kohtade leidmisega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles