Vastassoost doonori südame siirdamine võib olla ohtlik

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlaste sõnul on inimesele ohutum siirdada samast soost doonori süda. Pildil organi doonorlust propageerivad lendlehed.
USA teadlaste sõnul on inimesele ohutum siirdada samast soost doonori süda. Pildil organi doonorlust propageerivad lendlehed. Foto: AFP / Scanpix

Patsientidel, kellele siirdatakse vastassoost doonori süda, on teistest suurem oht surra, teatasid USA teadlased.

Baltimore`is asuva Johns Hopkinsi ülikooli teadlased rääkisid New Orleansis toimunud Ameerika südameliidu kohtumisel, et vastassoost doonori südame saanud patsientidel oli samast soost doonori südame saanud patsientidest 15 protsenti suurem tõenäosus pärast operatsiooni surra, vahendas Reuters.

Tulemused põhinevad USAs kogutud andmetel aastatest 1998-2007. Sel perioodil tegi südamesiirdamise läbi 18 240 inimest.

Kuigi kindlat põhjust ei ole teada, arvavad teadlased, et suremusriski võivad suurendada erinevused südame suuruses (meeste südamed on suuremad kui naistel), hormonaalsed ja immunoloogilised tegurid.

Kui inimesel on valikuvõimalus, soovitavad Johns Hopkinsi ülikooli teadlased valida samast soost doonori südame. Samas lisasid nad, et samast soost südame puudumisel ei tasu patsiendil seda siiski ootama jääda, sest iga doonorsüda on parem kui südamerabandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles