Segway leiutaja plaanib ehitada iga kütusega sõitva auto

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segway leiutaja Dean Kamen ehitab nullemissiooniga ja iga kütusega sõitvat autot. Pildil politseinik Segwayl.
Segway leiutaja Dean Kamen ehitab nullemissiooniga ja iga kütusega sõitvat autot. Pildil politseinik Segwayl. Foto: Segway.com

Kaherattalise liikumisvahendi Segway leiutanud Dean Kamen plaanib ehitada hübriidauto, mis sõidaks iga kütusega ega eraldaks kasvuhoonegaase.

Kameni auto kannab nime Deka Revolt ja see on elektriauto Think stirlingmootoriga täiustatud versioon. Mootor suurendab sõiduki efektiivsust ning võimaldab kütusena kasutada kõike alates biodiislist ja lõpetades maagaasiga, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Deka Revolti võtmeelemendiks oleva stirlingmootori lõi inglane Robert Stirling juba 1816. aastal. Kamen saavutas läbimurde, kui kombineeris Stirlingi tehtud mootori elektrimootoriga.

Kameni lõppeesmärgiks on mootorit ja autot täiustada nii, et need sobiksid ka masstootmiseks. Olulisemaks peab Kamen mootori valmimist, sest selle masstootmisesse jõudmine pakuks uut võimalust elektri tootmiseks kõikjal maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles