Iga päev haigestub maailmas diabeeti 200 last

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tähistatkse maailma diabeedipäeva. Pildil fragment diabeedipäeva plakatilt.
Täna tähistatkse maailma diabeedipäeva. Pildil fragment diabeedipäeva plakatilt. Foto: International Diabetes Federation

Rahvusvahelise diabeedi föderatsiooni (IDF) eestvõttel tähistatakse täna maailmas diabeedipäeva. Seekord püüab organisatsioon tähelepanu tõmmata lapseea diabeedile, mis on üks tavalisemaid kroonilisi haigusi lastel.

IDFi andmetel diagnoositakse iga päev I tüüpi diabeet 200 lapsel ja kokku on diabeediga alla 15-aastaseid lapsi maailmas üle poole miljoni.

Diabeedipäeva kampaaniajuhi Phil Riley sõnul diabeeti haigestumine kasvab ja ka lastel pole sellest pääsu. Laste haigestumine diabeeti kasvab kolm protsenti aastas ja koolieelikute hulgas isegi viis protsenti.

Laste puhul on enam levinud just I tüüpi diabeet, mil organism ei tekita piisavalt insuliini. Samas on rasvumise ja istuva eluviisi tõttu levima hakanud ka II tüüpi diabeet, mille puhul ei suuda organism tekitatud insuliini efektiivselt ära kasutada.

Madala ja keskmise elatustasemega riikides võivad lapsed diabeedi tagajärjel ka surra, sest arstid ei suuda panna õiget diagnoosi või puudub juurdepääs ravile. Näiteks Malis tehtud uuringu tulemustest selgus, et 20 vaatlusalusest lapsest kümme surid kahe aasta jooksul pärast haiguse diagnoosimist.

Eestis tähistab diabeediliit maailma diabeedipäeva konverentsiga «Ükski laps ei tohi surra diabeeti», kus kõneldakse ravimite kättesaadavusest Eestis, elust diabeediga ning tutvustatakse hiljuti valminud uuringut diabeediriskist Eesti elanike seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles