Lapse diabeet puudutab kogu peret

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse haigestumine diabeeti nõuab muutusi ja kohanemist kogu perelt.
Lapse haigestumine diabeeti nõuab muutusi ja kohanemist kogu perelt. Foto: Caro / Scanpix
Lapse haigestumine diabeeti võib peres vallandada kriisiolukorra. Psühholoog Monika Loiti sõnul on lapse tervise kaotusega kaasnev hingevalu sarnane leinaga ja sellega leppimine saab toimuda vaid samm-sammult.

Sageli ei suudeta esialgu kogu haigusega seonduvat infot šoki tõttu vastugi võtta, sest tundub, et kõike on nii palju ja kõik on nii keeruline, kirjutas Loit diabeediliidu ajakirjas «Diabetes».

Ometigi tuleb perel haigusega leppida ning muuta oma elustiili ja harjumusi. Muutused aga eeldavad täiendavaid jõupingutusi, eneseületamist. Näiteks võivad vanematest alguses kõhedust tekitada igapäevane süstimine, kella järgi söömine ja leivaühikute täpne arvestamine. Loit on oma töös kokku puutunud vanematega, kes tunnistavad, et lapse diabeeti haigestumine on neid viinud mõttele astuda meditsiini- ja kokanduskooli, sest sel viisil saaks last paremini aidata.

Lisaks suurenevad rahalised kulutused, vanemate koormus ja koos sellega ka väsimus. Vanemad on tavalisest murelikumad lapse tervise, õppimise ja tuleviku pärast.

Õe või venna haigestumine puudutab hingeliselt ka pere teisi lapsi. Nad võivad tunda kurbust, kuid olla ka armukadedad, et nad ei saa vanematelt enam nii palju tähelepanu, ning vajavad selgitust, miks diabeetikust õde või vend rohkem hoolt vajab.

Diabeet võib peres põhjustada veel tõsist pahameelt, sest ka parima tahtmise ja püüdlikkuse juures ei suudeta saavutada pidevat kontrolli veresuhkru näitude üle.

Loiti järgi õnnestub leppimine lapse diabeediga paremini, kui pere teab, et sarnased raskused on ühised kõikidele krooniliselt haige lapsega peredele. Palju sõltub ka konkreetse pere ja selle liikmete hinnangust haiguse tõsidusele ja üksmeelele. Kõige olulisemaks eeltingimuseks peab Loit aga seda, et peres valitseks sõbralik, soe ning üksteist toetav õhkkond.

Mõned soovitused diabeediga lapse vanematele (allikas «Diabetes»):

• Tunnistage endale lapse haigusega seotud tundeid (kurbust, viha, süütunnet, lootusetuse- ja abitusetunnet).

• Elage oma tunded välja. Rääkige oma tunnetest ja mõtetest kellegagi, keda usaldate. Nutmine leevendab hingevalu.

• Oluline on peres töötada läbi leinastaadiumid. Otstarbekas on kasutada spetsialistide abi (psühholoog, sotsiaaltöötaja).

• Asuge peale diabeedi diagnoosimist võimalikult kiiresti tegutsema: täiendage oma teadmisi diabeedist, võtke ühendust teiste diabeetikute laste vanematega.

• Varustage ka teisi oma pere liikmeid diabeedialaste teadmistega. Nii saavad nad teid aidata.

• Lapse eest hoolitsemine ei ole kellegi ainuisikuline ülesanne. See eeldab koostööd: üksteisemõistmist, abistamist, hingelist toetust.

• Kui abielusuhted vajavad korrastamist, siis on mõistlik sellega nüüd tegelda. Laps vajab haigusega kohanemiseks ja elus toimetulekuks üksmeelset peret.

• Hoidke kontakti oma raviarstiga. Ärge häbenege küsida, kui kahtlete milleski või vajate abi.

• Leidke aega puhkuseks, harrastusteks, üksiolemiseks. Väsinud, kurnatud ja pahur lapsevanem tekitab stressi ka lapsele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles