Ürdivannid muudavad tervise tugevamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanniveele lisatud ürdid aitavad vältida unehäireid, stressi, liigeseprobleeme ja külmetust.
Vanniveele lisatud ürdid aitavad vältida unehäireid, stressi, liigeseprobleeme ja külmetust. Foto: Andres Teiss

Oskuslikult vannivette valitud ürdisegud muudavad vanniskäigu elamusrikkamaks ja leevendavad mitmeid levinud tervisemuresid. Kuidas leida endale parim?


Pärnus asuva Tervise Paradiisi peaarst Aili Bakhoff ütleb, et veeprotseduuride tegemiseks ei pea tingimata spaasse minema, tervislikke ürdivanne saab edukalt proovida koduski. «Igaüks peab endale sobiva leidma, valikut tehes tuleb arvestada nii lõhna, välimuse kui ka inimese üleüldise terviseseisundiga,» räägib ta.

Allergikute puhul on üsna kindel valik meresool. Viimane leevendab ka nahaprobleeme – kuiva ja ketendavat nahka, lööbeid, sealhulgas psoriaasi. «Kellel on allergia või allergiakahtlus ja kes pole kindel, kas lõhnavad vanniekstraktid talle sobivad ja meeldivad, neil tasub otsustada meresoola kasuks,» ütleb Bakhoff. Meresool parandab ka ainevahetust, vähendab turseid ja eemaldab kehast liigse vedeliku.

Bakhoffi sõnul tuleb õige kogus meresoola mõõta vastavalt pakendil olevale juhisele. Ta soovitab nii meresoola kui ka ürdisegusid osta kas apteegist või spetsiaalsest poest, sest siis on pakendil alati korralik juhend kaasas.

Õige oleks võtta üks supilusikatäis meresoola ühe liitri vee kohta. Kogemused näitavad, et vahel lisatakse vanni meresoola liiga vähe, ja hiljem kurdetakse, et mõju ei olegi. «Alati tuleb arvestada vanni suurusega, pihuga viskamisest ei piisa,» tõdeb Bakhoff.

Vanni võttes on tähtis õige veetemperatuur, mis võiks jääda 34–38 kraadi vahele. Kõige parem olevat 36–37-kraadine vesi, see annab kehale üldist soojendavat toimet.

Kõigile ei sobi

Asjatundja sõnul kehtib reegel, et kõik, mis lõhnab hästi ja näeb ilus välja, aitab ka lõõgastuda. Soe vesi koos ürdiekstraktiga lõõgastab ja maandab stressi, nahk muutub pehmemaks, sooletegevus paraneb, närvisüsteem tasakaalustub, vererõhk alaneb ja käte-jalgade verevarustus paraneb.

Samas peaksid ürdivanni tehes ettevaatlikud olema õietolmude ja lõhnade suhtes allergilised, südamehaiged, kõrge või liiga madala vererõhuga inimesed.

Ürti vali vastavalt murele

Tundlikumad saavad taimedest ka ise tõmmiseid valmistada, kuna vanniõlid on paraku küllaltki sünteetilised, sinna on lisatud nii värv- kui ka lõhnaaineid.

Millist ürti valida, oleneb taas sellest, millist mõju soovime. Lihtsalt lõõgastumiseks ja enne uinumist sobivad väga hästi lavendel või meliss. Verevarustuse virgutamiseks või lihasevalu leevendamiseks tuleks veele lisada ergutava toimega vanniekstrakte, näiteks kadakamarja, rosmariini või hobukastani ekstrakti. Viimane on väga hea ka veenilaiendite puhul.

Sügistalvel muutuvad aktuaalsemaks ülemiste hingamisteede haigused, mille   leevendamiseks sobivad ideaalselt lõhnad ja aurud, mis avavad hingamisteid ja pehmendavad  limaskestasid. Siia kuuluvad eukalüpti või mentooli sisaldavad ürdisegud. Kui jalad kipuvad tursuma, siis on head kuuseokka- ja männiokkaekstraktid, millel on vedelikku väljutav toime.

Ürdisegud

•    Rosmariin värskendab, leevendab lihasevalusid, ergutab mõttetegevust, soodustab juustekasvu. Ei sobi epilepsiahaigetele.
•    Eukalüpt ja mentool värskendavad ja kergendavad hingamist. Sobivad migreeni ja hingamisteede haiguste korral.
•    Kummel pehmendab nahka, lõdvestab. Leevendab nahahaigusi.
•    Hobukastan parandab verevarustust kätes ja jalgades, ravib veresoontehaigusi ja veenilaiendeid.
•    Kadakas värskendab, stimuleerib närvisüsteemi, leevendab aknet ja ekseeme, liigesevalusid.
•    Lavendel lõdvestab, vähendab lihase- ja liigesevalusid, rahustab närvilisuse, stressi ja unehäirete korral. Vähendab aknet ja psoriaasi, leevendab külmetushaigusi.
•    Meliss on põletikuvastase ja lõõgastava toimega. Sobib närvilisuse ja unehäirete korral.
•    Apelsin on kudesid trimmiva toimega, parandab naha- ja nahaaluskoe ainevahetust. NB! Ei sobi aktiivse päevitamise ja solaariumi kasutamise korral.
Allikas: sanatoorium Tervise Paradiis
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles