Lohakas raamatulaenutaja riskib tuhandete kroonidega

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmi Pais ütles, et pidi kunagi maksma raamatu tagastamise tähtaja ületamise eest kaks krooni viivist, aga selle kasvamist 5000 kroonini ei suudaks ta ettegi kujutada.
Lemmi Pais ütles, et pidi kunagi maksma raamatu tagastamise tähtaja ületamise eest kaks krooni viivist, aga selle kasvamist 5000 kroonini ei suudaks ta ettegi kujutada. Foto: Liis Treimann

Linnaraamatukogule tagastamata jäänud trükis võib võlgnikule tuua mitme tuhande krooni suuruse viivisarve. Väiksemates raamatukogudes ollakse leebemad.


Rahvaraamatukogu seadus lubab lugejalt, kes on laenutustähtaja mööda lasknud, nõuda kuni üks kroon iga viivitatud päeva eest teaviku kohta. Iga raamatukogu kehtestab viivise maksmise korra ise ja selle kinnitab kohalik omavalitsus.



Tallinna keskraamatukogus on praegu 4765 lugejat, kel tähtaeg meelest läinud. Neist 785 on teenindusdirektori Triinu Seppami kinnitusel antud inkassosse. «Inkassosse oleme andnud inimesed, kes pole raamatukogu saadetud meeldetuletustele reageerinud ja kellel on tagastamistähtpäevast möödunud kuus kuud ja rohkem,» selgitas Seppam. «Üks suurematest viivissummades, mis lugejal on tulnud maksta, oli 10 000 krooni ringis.»



Tartus veidi leebem


Postimees teab ka inimest, kes pidi koos inkassofirma kuludega ja raamatu kümnekordse hinnaga välja käima 5000 krooni.



Tallinna keskraamatukogu küsib 50 senti iga viivitatud päeva eest trükise kohta, kui tagastamistähtpäevast on möödunud kuni 30 päeva. Pikema venitamise puhul tuleb maksta üks kroon iga viivitatud päeva eest teaviku kohta. Rikutud või kaotatud trükis tuleb asendada või tasuda selle kümnekordne hind. Uuest aastast tasu suurus ei muutu. 



Läinud aasta mais jõustus rahvaraamatukogu seaduse uus redaktsioon, mis annab raamatukogule õiguse nende ettekirjutuse täitmata jätnud võlglaste osas pöörduda ka kohtutäituri poole. Võlgnevuse sundtäitmisele andmine tähendab ka kohtutäituri kulude tasumist, ja need on väga suured. Tallinna keskraamatukogul viivisevabu päevi ei ole, sest need ei osutunud tulemuslikuks.



Tartu Oskar Lutsu linnaraamatukogus on võimalus teavikuid viivisevabalt tagastada jaanipäeva ja jõulude paiku.



Laenutustähtajad on Tartus erinevad: kolm nädalat, üks nädal, 24 tundi, ja kõigi nende puhul kehtib erinev viivis. Tartus on viivis ühe teaviku eest täiskasvanul 20 senti, lastel viis senti, pensionäridelt viivist ei võeta.



Raamatute puhul, mille laenutustähtaeg on 24 tundi, on viivis üks kroon tunnis. «Kellel on viivis tõusnud saja kroonini, ei saa meilt laenutada enne, kui raamat on tagastatud ja viivis makstud,» rääkis teenindusosakonna juhataja Merike Karolin. Uuest aastast tõusevad viivised tunduvalt.



Võlgnikul keerutatakse nööpi


Erinevalt Tallinna keskraamatukogust ei kasuta Tartu raamatukogu inkassofirma teenust.


Pärnu keskraamatukogu oli 1. juunist 7. novembrini suletud, sellepärast saab seal kuni aasta lõpuni raamatuid tagastada viivisevabalt. «Uuest aastast hakkame taas viivist võtma ja siis saab raamatuid viivisevabalt tagastada iga kuu esimesel laupäeval,» selgitas haldusosakonna juhataja Krista Visas. Viivise suurus on siis üks kroon päevas. Ka Pärnu raamatukogu pole seni inkassoteenust kasutanud.



Harju maakonnaraamatukogu klientidelt viivist ei võta, kuigi vajadus selle järele oleks. ütles teenindusosakonna juhataja Kaja Hõimoja.



Raplamaal Lelle raamatukogus viivist ei küsita. «Kui on probleeme, võtame inimesel küla vahel nööbist kinni ja tuletame võlgnevust meelde,» rääkis juhataja Mariina Madisson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles